Швидка картопляна запіканка до сніданку: рецепт, перевірений Життям

Це завжди виклик: що швидко приготувати на сніданок, аби нагодувати усю сім'ю? Щось ситне і смачне, аби дорослі не лишилися голодні, а діти не крутили носом.
Ось вам ідея: запашна запіканка з продуктів, які залишилися з вечері.
Ми любимо своїх читачів і хочемо потурбуватися про вас на кухні. Щотижня будемо перевіряти для вас топові рецепти від світових видань чи кулінарів – або ті, які запропонуєте ви – і показувати, що у нас вийшло, чи вдалася справа, скільки чесного часу треба на неї витратити.
Залишайте посилання на цікаві вам рецепти у гугл-формі – і нумо смакувати разом♥.
Картопляна запіканка з ковбасою
Час приготування: 1 год.
Час активних дій навколо приготування: 10-15 хв.
Складність: легко
Цей рецепт – ідеальна база-конструктор для сніданку і чудовий спосіб врятувати залишки вечері. Основа: варена картопля, яйця та молоко. Все решта – що "погано лежить" у холодильнику: нарізана ковбаса, яка ось-ось обвітриться, і ніхто не захоче її їсти, варене (або сире) куряче філе, жменя фаршу, порізаний болгарський перець, броколі чи помідори, трохи зеленої цибулі та сиру.

Наші поради щодо рецепта:
Молока варто взяти менше. За оригінальним рецептом його потрібна склянка. Вистачить половини: так запіканка краще буде триматися купи без зайвої вологи. Якщо ж любите розсипчату структуру запіканки – можна додати усю склянку. Також можна замінити молоко вершками та додати пармезан: це зробить смак більш насиченим.
Випікати варто у невисокій формі: так запіканка скоріше пропечеться. Ми розділили інгредієнти на дві нефеликі форми – в одну додали ковбасу, в іншу – броколі та куряче філе. Нижча форма (та, що з ковбасою) була готова скоріше.
Якщо плануєте додавати замість зеленої цибулі звичайну, спершу її карамелізуйте.
Інгредієнти:
- 500-600 г вареної картоплі (приблизно 7 середніх картоплин)
- 300 г ковбаси (у нас 100 г ковбаси та 250 г сирого курячого філе)
- 6 яєць
- 0,5 скл. молока
- 150 г твердого сиру
- пучок зеленої цибулі (у нас – невелика цибулина порей)
- сіль, прованські трави, сушений часник, перець до смаку
- вершкове масло або олія (трохи, аби змастити форми)
Приготування:
Наготуйте усі потрібні інгредієнти: натріть на крупну тертку картоплю, на дрібну – твердий сир. Ковбасу поріжте смужками або півкільцями і обсмажте до золотистої скоринки (ідеально це робити в аерогрилі – швидко і зайвий жир стече під решітку).

Якщо використовуєте сире куряче філе – злегка замаринуйте його та обсмажте на великому вогні до золотистої скоринки з обох боків. Сирі овочі також можна злегка обсмажити на сковорідці або в аерогрилі.
Яйця збити з молоком та спеціями до однорідності, додати подрібнену цибулю та спеції.
Змішати картоплю, м'ясо, овочі та трохи натертого сиру. Викласти у форму, змащену маслом чи олією. Залити яєчною сумішшю.

Випікати без конвекції за температури 180°С приблизно 50 хвилин. За 10-15 хвилин до готовності посипати тертим сиром.