Мовна інспекція в Івано-Франківську: мер розповів, скільки людей захотіли стати інспекторами

Ірина Батюк — 19 вересня, 17:55
Мовна інспекція в Івано-Франківську: мер розповів, скільки людей захотіли стати інспекторами
Історичний центр Івано-Франківська
Фото: bilanol.i.ua/Depositphotos

Уже 74 особи зголосилися стати громадськими інспекторами програми підтримки української мови в Івано-Франківську.

Мовним інспектором може стати будь-яка людина, повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків в ефірі радіо "Західний Полюс".

"Ми до кінця цього тижня ще очікуємо заявок охочих, згодом буде короткий відбір, навчання. І люди будуть працювати, як громадські інспектори, волонтери", – заявив він.

Раніше очільник міста пояснював, що містяни, які висловлять бажання долучитися до громадської ініціативи, не матимуть особливих повноважень, а діятимуть у межах чинного законодавства: вони слідкуватимуть за виконанням вимог закону щодо вживання української в публічному просторі та під час надання послуг.

За словами мера, особливу увагу мовні інспектори приділятимуть популяризації курсів української мови.

ВІДЕО ДНЯ

"Однозначно толерантно будуть робити зауваження. Будуть просити розмовляти державною мовою і популяризувати.

Якщо вам важко говорити українською мовою, то є онлайн-курси, є звичайні курси української мови, пройдіть навчання і вам буде легше спілкуватися українською мовою", – розповів Марцінків.

Мовні інспектори не каратимуть за використання російської на вулицях та у закладах міста. Водночас якщо на їхні зауваження люди реагуватимуть агресивно, вони викликатимуть поліцію.

Нагадаємо, ідея створення мовної інспекції в Івано-Франківську, за словами Руслана Марцінківа, виникла після зустрічі з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем. Тоді мер поділився спостереженнями – у місті, за його словами, останнім часом частіше можна почути російську мову.

Реклама:

Головне сьогодні