Майже 2000 дітей щодня помирають через вплив забрудненого повітря – вчені

Анастасія Мосорко — 19 червня, 15:45
Майже 2000 дітей щодня помирають через вплив забрудненого повітря – вчені
Щодня у світі гинуть діти через забруднення повітря
VitalikRadko/DEPOSITPHOTOS

Щодня майже 2000 дітей віком до п'яти років помирають через забруднення повітря. Це стало однією з основних причин смертей серед немовлят, згідно з дослідженням Інституту впливу на здоров'я, пише The Guardian.

У 2021 році забруднене повітря на вулиці та в приміщеннях стало причиною понад 8 мільйонів смертей дітей та дорослих.

На сьогодні забруднення повітря – друга за масштабом впливу причина смертей у світі, яка поступається лише високому артеріальному тиску і випереджає навіть тютюнопаління. Особливо страждають діти в бідних країнах, де рівень смертності через забруднення повітря у 100 разів вищий, ніж у розвинених.

За словами автора дослідження Паллаві Панта, діти, літні люди та люди в країнах з низьким та середнім рівнем доходів страждають найбільше. Основною причиною смертей є дрібні частки в атмосфері, відомі як PM2.5. Ці частинки потрапляють у кров та впливають на внутрішні органи, можуть спричиняти захворювання легенів, серцеві хвороби, інсульти, діабет, деменцію та викидні, кажуть вчені.

ВІДЕО ДНЯ

"Бездіяльність має серйозні наслідки для майбутніх поколінь. Важливо, щоб уряди і бізнес взяли до уваги ці дані та вжили заходів для зменшення забруднення повітря", – говорить представниця ЮНІСЕФ Кітті ван дер Хейден.

Кліматичні зміни також погіршують якість повітря. Посухи, лісові пожежі та пилові бурі вивільняють у повітря шкідливі частки, які довго залишаються в атмосфері. Спекотна погода влітку посилює вплив забруднювачів, як-от оксидів азоту, які перетворюються на озон при високих температурах. У 2021 році довготривалий вплив озону спричинив майже 500 тисяч смертей.

Пів мільйона дитячих смертей у 2021 році були пов'язані із забрудненням повітря в приміщеннях через використання брудного палива: вугілля, нафти, газу, деревини – для приготування їжі. Перехід на чистіше паливо, як-от сонячні плити, може значно зменшити викиди шкідливих частинок та вуглекислого газу.

Близько 2,3 мільярда людей у всьому світі не мають доступу до чистого палива для приготування їжі. Міжнародне енергетичне агентство оцінює, що для вирішення цієї проблеми лише в Субсахарській Африці до 2030 року потрібно 4 мільярди доларів щороку.

Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль підкреслює, що цю проблему потрібно розглядати як глобальний пріоритет для урядів з огляду на вплив на здоров'я, клімат та економіку, а також на гендерну рівність.

Раніше ми розповідали, що океанські хвилі, розбиваючись об берег, викидають у повітря більше PFAS, так званих "вічних хімікатів", ніж промислові забруднювачі.

Реклама:

Головне сьогодні