У пошуках антибіотиків: у глибинах океану вчені знайшли нові сполуки з антибактеріальною активністю

Віра Шурмакевич — 31 серпня, 09:00
У пошуках антибіотиків: у глибинах океану вчені знайшли нові сполуки з антибактеріальною активністю
Вчені знайшли нових “кандидатів” на антибіотики у глибинах Арктичного моря
paulistano/Depositphotos

У глибинах Північного Льодовитого океану науковці виявили актинобактерії, що можуть стати основою для антибіотиків.

Ці бактерії містять сполуку, яка пригнічує здатність ентеропатогенної кишкової палички (EPEC) спричинити важку, а іноді й смертельну, діарею у дітей до п’яти років.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в науковому журналі Frontiers in Microbiology, пише Phys.org.

Антибіотики допомагають у лікуванні захворювань, спричинених бактеріальною інфекцією. Проте з кожним роком розвивається все більше штамів бактерій, стійких до антибіотиків, а темпи відкриття нових препаратів значно повільніші.

Дослідники стверджують, що 70% усіх ліцензованих на сьогодні антибіотиків отримані з актинобактерій у ґрунті. Водночас більшість середовищ на Землі, де вони можуть існувати, все ще не досліджені.

ВІДЕО ДНЯ

Якщо зосередитися на пошуках актинобактерій, то, ймовірно, зрештою вдасться створити нові молекули, які не вбиватимуть бактерії, а впливатимуть на їхню здатність спричиняти захворювання.

Щоб отримати досліджувані сполуки, у серпні 2020 року вчені вирушили в експедицію на дослідницькому судні Kronprins Haakon.

В Арктичному морі біля Шпіцбергену (Норвегія) вони відібрали чотири види актинобактерій, які виділили з безхребетних. Досліджувані сполуки штучно вирощували в лабораторних умовах, розділивши їхні клітини на фракції.

Вчені досліджували, як бактерія EPEC прикріплюється до клітин і виробляє токсини, що пошкоджують їх. Вони використовували спеціальні клітини, вирощені в лабораторних умовах.

Науковці виявили дві невідомі сполуки з сильною антивірусною або антибактеріальною активністю: одна з невідомого штаму T091-5 роду Rhodococcus, а інша – з невідомого штаму T160-2 Kocuria.

На відміну від T160-2, сполука з T091-5 не сповільнювала ріст бактерій EPEC. Це означає, що T091-5 є найбільш перспективним штамом з двох, оскільки EPEC з меншою ймовірністю буде стійкою до його антивірусних ефектів.

Вчені розповіли, що планують провести наступні етапи наукових досліджень. Зокрема, створити умови для виробництва цих сполук, потім виділити їх у "чистому вигляді", щоб детально вивчити їхню будову.

Реклама:

Головне сьогодні