Погані новини про воду на Марсі: вчені мають сумніви щодо минулого планети

Вікторія Андрєєва — 19 березня, 20:17
Погані новини про воду на Марсі: вчені мають сумніви щодо минулого планети
Вода на Марсі ймовірно існувала коротший період часу
Mars Reconnaissance Orbiter

Сьогодні Марс виглядає сухим і бездиханним, хоча вода колись на ньому була. Але, ймовірно, упродовж коротшого періоду часу, ніж думали раніше.

Тому ймовірність існування життя на Марсі менша, ніж вважалося раніше. Так говорить про результати свого дослідження керівник групи та дослідник планет Утрехтського університету Лоннеке Рулофс.

Дослідження опубліковане в журналі Communications Earth & Environment, пише Space.

Це впливає на наші уявлення про воду на Марсі загалом, і, отже, на пошуки життя на планеті”, – додає Лоннеке Рулофс.

Він пояснює, що атмосфера Марса на 95% складається з вуглекислого газу, який замерзає взимку, бо температура опускається нижче -120°C.

В таких умовах вуглекислий газ може перетворюватися одразу на лід, пропускаючи рідку фазу. Подібний процес спостерігається на Землі, коли водяна пара утворює кристали льоду, які покривають землю.

Так само стрімко відбувається й зворотний процес “танення” вуглекислого газу.

Процес надзвичайно вибуховий через низький атмосферний тиск на Марсі. Створений тиск газу розштовхує частинки осаду, змушуючи матеріал текти, подібно до сміття, що тече в гірських районах Землі. Ці потоки можуть змінити марсіанський ландшафт – навіть за відсутності води”, – зазначив науковець.

Тому команда Рулофса змоделював умови на Марсі в лабораторії та спостерігала за сублімацією льоду до вуглекислого газу в цих умовах.

“Завдяки спеціалізованому лабораторному обладнанню ми змогли вивчати цей процес на власні очі. Сміттєві потоки, що рухаються по льоду з вуглекислого газу в марсіанських умовах течуть так само ефективно, якби вони рухались по воді на Землі.

Сублімація замерзлого вуглекислого газу також може служити рушійною силою формування цих ландшафтів марсіанських ярів. Це відсуває присутність води на Марсі далі в минуле, зменшуючи ймовірність життя на Марсі”, – сказав керівник дослідження.

Нагадаємо, раніше вчені висували гіпотезу, що на Марсі, ймовірно, не було кисню, але могло бути життя. Водночас зараз Червона планета, як і Венера, непридатні для цього.

Реклама:

Головне сьогодні