"Втекла з дому, щоб лише виїхати у безпеку": як проходить евакуація людей з Торецька

Олена Барсукова — 2 серпня, 14:50
Втекла з дому, щоб лише виїхати у безпеку: як проходить евакуація людей з Торецька

Підрозділ Національної поліції "Білий Янгол" уже понад місяць проводить евакуацію цивільних людей з Торецька – міста на Донеччині, біля якого вже проходить лінія фронту.

Утім, деякі жителі Торецька досі не виїхали з міста попри постійні російські обстріли, розповідають журналісти проєкту "Український Свідок".

У новому відео "Свідок" показав, як відбувалася одна з евакуацій із прифронтового Торецька, а також поспілкувався із тими, хто лишається у місті.

Одна з містянок, 26-річна Аліна, попри все вирішила виїжджати і втекла від батьків, які були проти евакуації.

"Я виїхала всупереч волі батьків. Вони не відпускали, я втекла з дому, щоб лише виїхати у безпеку, – розповідає дівчина. – Вони боялись, що зі мною щось станеться дорогою. Але вони не розуміють, що тут страшно".

ВІДЕО ДНЯ

Після виїзду Аліна планувала дістатись міста Дніпро, знайти там роботу та облаштовувати нове життя.

"Я в останній момент вирішила [виїжджати], тому що я вже боюся. Не знаю, що тут далі відбуватиметься. Зараз я стояла, і ракета [пролетіла] над головою. Ракети, снаряди… Це кошмар", – пригадувала Аліна.

Дівчина каже, що їй було шкода полишати батьків, але вона намагатиметься їх забрати.

"Хочу спробувати вмовити їх виїхати. Але поки не знаю як, бо скоро у Торецьк, можливо, і пускати не будуть. Я не впевнена, чи зможу сюди повернутись", – каже вона.

Евакуація з Торецька
Шахтар, якого евакуювали поліціянти

Також співробітники Нацполіції евакуювали місцевого шахтаря та домовились про вивезення з Торецька літньої пари.

Врятувати подружжя просив їхній син. Спочатку вони відмовлялися від евакуації через господарство – картоплю та кролів, але поліціянтам вдалося домовитися із ними на виїзд у конкретний день.

Поліціянти кажуть, що жителі прифронтових міст часто відмовляються виїжджати через господарство чи домашніх тварин.

Нагадаємо, з 26 червня 2024 року "Білий Янгол" разом із патрульною поліцією, ДСНС та місцевою владою евакуював 1340 людей з території Торецької міської територіальної громади. Серед них – 78 дітей.

Реклама:

Головне сьогодні