Астронавти NASA показали вражаючі кадри орбітального сходу Сонця над Землею

Анна Коваленко — 8 вересня, 11:38
Астронавти NASA показали вражаючі кадри орбітального сходу Сонця над Землею
Кадри створили, коли Міжнародна космічна станція проходила над Європою
Меттью Домінік/X

Американський астронавт NASA Меттью Домінік створив уповільнене відео орбітального сходу Сонця з борту Міжнародної космічної станції.

Як повідомляють в організації, ролик створили, коли орбітальна лабораторія проходила над Європою.

На уповільнених кадрах можна побачити, як Сонце повільно сходить для цієї частини планети.

ВІДЕО ДНЯ

Спершу за приладами МКС видніються вогні на Землі, а поблизу меж планети – яскраві зелено-сині лінії, злегка підсвічені світанком.

Через відносно погану освітленість на відео чітко простежується світло зірок та інші об’єкти галактики Чумацького шляху.

Згодом з правого боку на кадрах з’являються промені Сонця.

"Червоні та зелені відтінки полярного світла, а також міських вогнів разом із виглядом Чумацького шляху позаду космічної станції відбиваються від сонячних батарей службового модуля.

Сонячні батареї та сервісний модуль купаються у світлому горизонті, блакитнуватому від Сонця, яке ось-ось зійде", – описує явище автор відео Меттью Домінік.

Як розповідають у NASA, орбітальним сходом Сонця називають вигляд світанку, який можна побачити з космосу. Під час цього явища полярні мезосферні хмари утворюють світлі лінії, що простягаються вздовж обрисів планети.

Зазвичай підсвітлені хмари можна побачити в сутінках – після заходу Сонця за горизонт, коли поверхня Землі частково затемнена.

Інколи орбітальний рух МКС на деякий час стає майже паралельним термінатору – лінії, що відокремлює освітлену та неочвітлену частини Землі.

У таких випадках астронавти можуть стати свідками сяйва мезосферних хмар в інший час, крім сутінок.

Як розповідає астронавт Меттью Домінік, багато фото з Міжнародної космічної станції створені з модуля "Купол". Він додав, що це найулюбленіше місце космонавтів на борту.

Особливістю цієї частини дослідницької лабораторії є сім ілюмінаторів, розташованих по всьому периметру та згори модуля. Це дозволяє створити панорамний огляд поверхні Землі.

"Ми можемо визирати і спостерігати за нашою прекрасною Землею через сім ілюмінаторів. Я можу цілими днями говорити про це, що є однією з причин того, чому я роблю так багато знімків", – зізнався астронавт.

Нагадаємо, раніше Меттью Домінік створив відео надзвичайно яскравого зеленого спалаху над Землею, який спричинило входження метеора в атмосферу планети.

Реклама:

Головне сьогодні