Черчилль стверджував, що для вільного володіння англійською треба 850 слів. А як насправді?

Черчилль стверджував, що для вільного володіння англійською треба 850 слів. А як насправді?

Англійська мова – одна з найбагатших у світі за розмірами словникового запасу.

В Оксфордському словнику налічується понад 273 000 лексем, але реальна кількість слів куди більша – їх близько мільйона.

Навіть за допомогою найсучасніших методів вивчення слів, які допомагають вчити по 10 нових слів в день, вам знадобилося б близько 330 років, щоб запам’ятати їх усі.

Трохи занадто, чи не так?

Проте так багато слів знати і не потрібно.

А скільки потрібно?

Лінгвісти та навіть політики уже не раз задавали це питання. Черчилль, наприклад, вважав, що всього 850.

Ми, в онлайн-школі EnglishDom, проаналізували цю теорію та перевірили її з урахуванням даних нашої цифрової платформи, через яку пройшли десятки тисяч студентів.

Розповім, що з цього вийшло.

Basic English та мовна експансія Черчилля

Вінстон Черчилль одним з перших зрозумів, що військова експансія після Другої світової уже не є ефективним провідником політики держави. Потрібні були нові способи впливу. І одним із найбільш перспективних була мовна експансія.

Головная ідея – зробити вивчення англійської настільки престижним і простим, щоб будь-яка людина, навіть без освіти, могла її вивчити та вільно спілкуватися.

Черчилль звернув увагу на роботу британського лінгвіста Чарльза Огдена, який стверджував, що для вільного володіння англійською як іноземною цілком вистачить навіть 850 слів.

Ось посилання на сторінку, де зібрані усі 850 потрібних слів.

Формально це була максимально спрощена англійська – мінімальний рівень, який дозволив би іноземцю без проблем спілкуватися з британцем на побутові теми.

Граматику англійської в Basic English також дещо спростили.

Наприклад, множина утворювалася тільки за допомогою закінчення "-s". Нагадуємо, що у класичній англійській для цього також використовуються закінчення "-es" та "-ies".

Усього таких правил 10. Уявляєте, всього 10 правил потрібно знати, щоб вивчити теоретичну частину мови?

[BANNER1]

Особливого успіху така політика досягла в Азії. Для прикладу, в Китаї було засновано цілий ряд шкіл, де вчили Basic English.

Проте у всьому світі її не можна назвати вдалою. Після 1955 року, коли Черчилль залишив посаду прем’єр-міністра, ця ініціатива була поступово скасована.

Викладачі онлайн-школи англійської мови EnglishDom відмічають, що насправді 850 слів цілком вистачить для побутових ситуацій. Спитати дорогу у перехожого або ціну смаколика у магазині – без проблем.

Але для особистого спілкування доведеться використовувати велику кількість словосполучень та конструкцій, які не притаманні сучасній мові. Вас зрозуміють, але розмовляти на рівні 5-річної дитини – це ж явно не те що потрібно, правда?

Тобто, Basic English – це скоріше необхідний мінімум для туриста, а не повноцінна розмовна мова. Хоча починати вивчення англійської потрібно саме з цих базових 850 слів.

Вікіпедія та Simple English: ініціатива, що завоювала інтернет

Мовна експансія, ідею якої плекав Черчилль, пройшла сама собою після поширення інтернету. Адже англійська стала основною мовою онлайн.

Сьогодні близько 400 мільйонів людей у світі вважають англійську рідною мовою та ще 700 мільйонів вивчають її як іноземну.

Виявилося, що словникового запасу Basic English дійсно не вистачає.

У 2001 році на Вікіпедії з’явився розділ Simple English. Як стверджували ентузіасти-засновники: "Його ціль – зробити Вікіпедію ближчою до людей, які знають англійську недостатньо добре, щоб читати її англійською". Адже саме англійською на Вікі найбільше матеріалів.

За основу лексики взяли той самий словник з Basic English та додали до нього спеціальний словник Voice of America із 1580 слів.

З урахуванням повторів отримали близько 1500 базових слів та 500 додаткових, з яких і складається лексика Simple English.

І виявилося, що двох тисяч слів цілком вистачає, щоб писати на будь-які теми. Ось, наприклад стаття про чорні діри – вона цілком відповідає науковому стилю та повністю охоплює вказану тему.

Станом на червень 2020 року в розділі Simple English є більш ніж 165 тисяч статей на різноманітні теми.

Це значить, що 1500-2000 слів уже цілком вистачить, щоб вільно володіти мовою та обговорювати будь-які теми: від наукових до бізнесу.

Проте важливо не просто вивчити їх, а ще й вміти ними користуватися. А це зовсім інші навички, яких можна досягти тільки постійною практикою.

[BANNER2]

За скільки часу можна вивчити основні слова для вільного володіння англійською?

Насправді, напрацювати необхідний словниковий запас з нуля можна всього за 6 місяців.

Із сучасними технологіями це простіше, ніж здається. Так, вивчити 1500 слів можна усього за півроку, навіть якщо ви ніколи не займалися англійською раніше.

Для прикладу, мобільні застосунки для вивчення англійської лексики допомагають запам’ятовувати лексику просто з неймовірною ефективністю.

Наприклад, за допомогою мобільних додатків потрібно тренуватися лише 15-20 хвилин на день. Таким чином можна вивчати 300 нових слів щомісяця.

Це вдається за допомогою спеціального алгоритму вивчення та повторення Еббінгауза, що заснований на фізіологічних особливостях пам’яті людини.

Подібні EdTech-сервіси роблять навчання цікавим та буквально надихають вчитися. Адже не потрібно зубрити фрази – тренування підібрані таким чином, щоб запам’ятовування слів проходило наче саме собою.

Для грамотного вивчення мови важливо правильно підібрати лексику.

Зараз існує велика кількість окремих збірок слів на різноманітні тематики. Тому все максимально просто – додаєте збірку у додаток для вивчення слів та тренуєте їх до повного вивчення. Є окремі збірки "для новачків", у які входять усі базові слова.

Наприклад, в нашому мобільному додатку ED Words людина може оперувати наборами слів для їх вивчення.

За статистикою, за перше півріччя 2020 року користувачі ED Words додали собі на вивчення 7,5 млн слів.

В цілому, понад 90% вивчення слів відбувається у запропонованих наборах. 3% у створених самостійно наборах. Ще 3% були додані до словника з цифрового підручника ED Class, де відбуваються заняття з викладачами EnglishDom через відеозв’язок.

З серед сотень таких наборів 10 найпопулярніших це: "Топ 100 дієслів", "Топ 100 для початківців", "Погода", "Топ 100 фразових дієслів", "Домашні тварини", "Топ 100 слів Elementary", "Емоції", "Топ 100 слів Pre-intermediate", "Топ 100 слів Intermediate", "Перемовини".

Ми знаємо, що більшість викладачів англійської стверджує, що для вільного володіння мовою потрібно мати словниковий запас не менш ніж 4000-5000 слів. Це дійсно так, але лише для однієї ситуації – якщо ви маєте намір здавати екзамени TOEFL чи IELTS.

[BANNER3]

У іншому ж випадку базового словника у 1500-2000 слів повністю вистачить для спілкування на будь-якому рівні.

Нові слова будуть запам’ятовуватися самі собою вже протягом спілкування з носіями англійської.

Як бачимо, у історії тонке почуття гумору. Мовна експансія Черчилля принесла досить скромні результати, зате зараз ми користуємося її ідеями, щоб простіше вивчати англійську мову.

Будьте впевнені, що вивчати англійську простіше, аніж вважає більшість. І сер Вінстон Черчилль та Вікіпедія це доводять.

Максим Сундалов, співзасновник та CEO онлайн-школи англійської мови EnglishDom, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина matabum/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Українці створили безкоштовний додаток для вивчення англійської за фільмами

GoGlobal. Як 10 людей безкоштовно вчать Україну говорити англійською

Чому в звичайній школі неможливо вивчити англійську

"Мені не потрібна англійська": іронічний ролик про важливість вивчення іноземної мови. Відео

7 безкоштовних сервісів для вивчення англійської мови

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні