Гомофобія на експорт: як Росія розпалює ненависть в Україні

Наприкінці лютого в Україні проходили пам’ятні заходи, присвячені п’ятій річниці трагічних подій на Майдані Незалежності під час Революції гідності.

П’ять років тому під час лютневих протестів силовиками було вбито більше сотні мітингувальників. Та й досі ця справа залишається нерозслідуваною.

Так само, як і використання Росією ЛГБТ з метою розколу українського суспільства.

Стратегія залякування громадян геями, лесбійками та іншими представниками цієї спільноти була запущена одночасно із технологією розколу українського суспільства на умовний "схід" та "захід", де проукраїнізації, євроінтеграції та вступу в НАТО протиставлялися ідеї Митного союзу та братських стосунків з Росієї і Білоруссю.

Зокрема, саме тоді в суспільному просторі з’явилися такі організації, як "Любов проти гомосексуалізму" та "Український вибір".

Вони розгорнули масову агресивну кампанію проти ЛГБТ-представників: фейкові ЛГБТ-протести та псевдо-гей-паради були організовані на Майдані незалежності з однією метою, аби спровокувати сутички з праворадикалами і тим самим розколоти Майдан та відвернути західну спільноту від його підтримки.

Тоді, на щастя, сутичок вдалося уникнути завдяки оперативному втручанню ЛГБТ-активістів.

Пізніше цей інцидент розглядався в рамках парламентського розслідування подій під час Революції гідності. І було встановлено, що такі псевдо "ЛГБТ-провокації" були організовані російськими агентами ФСБ в кооперації з працівниками СБУ.

Фото з фейкового гей-параду на Бесарабській площі, січень 2014 року, Київ

Проросійські агенти впливу в Україні (числені недержавні організації, експерти та політики) активно залякували українців різними міфами про ЛГБТ, наприклад, стверджуючи, що після підписання угоди про асоціацію з ЄС дітей з гетересекуальних пар будуть забирати на користь гей-пар.

Росія задіяла цілу низку інструментів – від політичного лобіювання до масштабних медіакампаній в метро та на вулицях міст-мільйонників, – аби створити загрозливий "гейський" образ Заходу.

Експерти та ЛГБТ-активісти від початку розгортання анти-ЛГБТ-руху зауважили, що він занадто добре організований та скоординований.

Виявилося, що всі його гілки мають єдиний центр управління, і він знаходиться в Москві.

Наприклад, хостинг та домен сайту організації "Любов проти гомосекскуалізму" попри українське позиціонування, має московську прописку, а засновник організації "Український вибір" є кумом президента Росії Владіміра Путіна.

Звичайний збіг? Навряд чи!

Така діяльність, спрямована на розкол українського суспільства та підрив державності України, так і не була розслідувана.

Без політичної волі ця справа припадатиме пилом забуття. Хоча експерти, українські правозахисники та ЛГБТ-активісти вказують на безпосередній слід Москви.

Потрібно визнати: Росія експортує у світі не лише газ, а й гомофобію.

І війна в Україні – лише один з елементів наступу її на демократичний світ. Ми вже стали свідками, як Росія експортувала анти-ЛГБТ-політику в цілу низку країн Східної Європи та намагається спекулювати на демократичних цінностях з метою розколу та руйнації Заходу.

Перед усім демократичним суспільством нині стоїть глобальний виклик: чи зможемо ми дати відповідь Росії на її політику руйнації демократичних цінностей та засилля ненависті?

А від цього безпосередньо залежить, в якому світі ми житимемо завтра.

Дуже хочеться вірити, що у ньому пануватимуть повага, любов та прийняття.

Богдан Глоба, лідер першої української ЛГБТ організації в США ProudUkraine, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Міські ради проти ЛГБТ: як депутати вимагають християнських цінностей

Коли син – гей: два дні з мамами ЛГБТ-дітей, які приїхали на Київпрайд

Реклама:

Головне сьогодні