Як екологи два роки борються за карпатську полонину Боржава. Там хочуть поставити вітряки

Турецькі інвестори планують будувати на карпатській полонині Боржава вітрову електростанцію.

До чого це може призвести, ми уже писали тут.

Зараз за Боржаву борються в судах. Але чому до цього взагалі дійшло? Пояснюємо причини та етапи.

Етап 1. "Благословення" керівництва області

2017 рік. Відбуваються домовленості інвестора на рівні керівництва Закарпатської області.

23 січня 2017 року між Закарпатською ОДА та турецькою фірмою Enisolar Energy підписали Меморандум про співпрацю, метою якого є будівництво вітрових електростанцій в області.

За 2,5 роки його існування Меморандум не оприлюднили ані обласна адміністраця, ані ТОВ "Атлас Воловець Енерджи". Це фірма з юрадресою у Воловці, створена для реалізації проекту.

Меморандум вдалось отримати, надіславши запит на адресу ОДА. У документі ніяк не згадується, що будівництво вітряків планують на гірському хребті Боржава.

Для прочитання сторінки №2 стористайтеся стрілочкою

Тому незрозуміло, як далі виявилось, що обіцяною для реалізації проекту територією є саме полонина Боржава. Але це переважно зона рекреаційного і туристичного призначення, ключова зона території екомережі області, територія всеєвропейської екомережі (Смарагдової мережі), тут розвинений туризм та розташований популярний Закарпатський туристичний пішохідний шлях.

Регіональна схема екомережі Закарпатської області з якої видно, що більша частина території запланованої під ВЕС на Полонині Боржава (позначено червоним еліпсом) віднесена до ключової території екомережі

Уже на початковій стадії планування знехтували правовим статусом території Боржави та тим, як її території використовують для туризму.

Представники інвестора (турецької фірми "Гюріш") і забудовника (ТОВ "Атлас Воловець Енерджи") заявляли, що вирішальний фактор – гарний вітровий потенціал Боржави і наявність підстанції для підключення ВЕС у Воловці. Але нехтували обмежуючими факторами, згаданими вище.

Етап 2. Розробка детальних планів територій

Для оформлення земельних ділянок в оренду під будівництво ВЕС спочатку необхідною була розробка містобудівної документації.

Тому ТОВ "Атлас Воловець Енерджи" профінансувало розробку детальних планів території (ДПТ) частин Полонини Боржава, розташованих у Свалявському та Воловецькому районах.

Ними запроектували розташування 48 вітряків та інших технічних споруд ВЕС на Полонині.

Але за законом "Про регулювання містобудівної діяльності", містобудівна документація місцевого рівня (ДПТ) має відповідати документації вищого рівня. Отже, ДПТ розроблені з порушенням законодавства.

Бо "магічним" чином територія Полонини із зони рекреаційного і туристичного призначення (як визначено у Схемі планування області) перетворилась на територію для розташування ВЕС.

Збільшений фрагмент "Схеми планування території Закарпатської області – проектний план" - з якого видно, що більша частина Полонини Боржава віднесена до зон "рекреаційно-туристичні зони з центрами" та "гірсько-рекреаційних комплексів з центрами"

Етап 3. Оформлення земельних ділянок в оренду

Документи з порушеннями затверджують голови Свалявської та Воловецької райдержадміністрацій.

"Атлас Воловець Енерджи" замовляє проекти землеустрою, щоб змінити цільове призначення і надання в оренду земельних ділянок під об’єкти ВЕС на землях сільськогосподарського призначення.

Поки вони розроблялись... вступив в дію закон "Про оцінку впливу на довкілля". Він зобов’язує при такій зміні проходити процедуру оцінки впливу на довкілля.

Але "Атлас…" замовило розробку проектів землеустрою під кожний вітряк окремо в обхід процедури. Ніби кожен з них є окремою самостійною ВЕС, а в цьому випадку така процедура не вимагається. Хоча на попередньому етапі казали про розташування ОДНІЄЇ вітряної електростанції з 48 вітряків.

Так забудовник отримав в оренду земельні ділянки під будівництво 48 вітряків без проходження обов'язкової процедури.

Схід сонця на Полонині Боржава. Автор: Євгенія Сєрая

Етап 4 – оцінка впливу на довкілля (ОВД)

Оформивши в оренду земельні ділянки для будівництва, "Атлас Воловець Енерджи" заявило, що не буде будувати 14 вітряків на земельних ділянках, розташованих по сусідству з Міжгірським районом.

Послалися на небажання керівництва району мати вітряки поблизу своєї території, щоб зберегти тут розвинений туризм.

Але усі земельні ділянки, виділені забудовнику дотепер залишаються землями енергетики за даними публічної кадастрової карти.

Навесні 2018 року забудовник оприлюднив на офіційному сайті Мінприроди в Реєстрі ОВД повідомлення про плановану діяльність. Після зауважень громадськості процедуру оцінки впливу проекту будівництва ВЕС на довкілля припинили і почали нову, влітку 2018 року.

Представники громадськості надали 110 сторінок пропозицій і зауважень.

В січні 2019 року у Реєстрі ОВД оприлюднили звіт з оцінки впливу на довкілля проекту будівництва ВЕС на Полонині Боржава. Забудовник хвалився, що звіт є найбільшим в історії процедури ОВД – 1792 сторінки. За звітом, на Боржаві планують встановити 34 вітряки по 180 м висотою, електричну підстанцію, побудувати дороги та підземні лінії електропередач, та інші сторуди для обслуговування ВЕС.

Сторінка 129 Звіту з оцінки впливу на довкілял проекту будівництва ВЕС на Полонині Боржава

Наприкінці січня відбулися громадські слухання з обговорення звіту з ОВД у смт Воловець, селах Дусино, Неліпино, Тибава та Березники. У Воловці взяли участь 235 представників громадськості – набагато більше, ніж міг вмістити невеликий за розмірами зал Воловецької сільради. Частина учасників не вмістилася і не могла виступити чи задати запитання.

За півроку до цього міністр екології Остап Семерак зазначав, що проблемою є низька активність громадськості щодо участі у процедурах ОВД. Однак чи виконає процедура ОВД свою роль, закладену у неї законом, залежить не лише від зауважень громадськості, а і від "якості" чиновників.

У процесі ОВД Департамент екології Закарпатської ОДА мав виконувати дуже подібну до суддівської роль. Він мав проаналізувати всю інформацію і у випадку спірних тверджень з’ясувати істину. Але Департамент екології цей "екзамен" не здав.

Громадськість викривала недостовірність інформації у звіті з ОВД, однак Департамент їх проігнорував.

Висновок, виданий на початку березня 2019 році обласним Департаментом екології був передостанньою ланкою у оформленні документів для будівництва вітрової електростанції – після нього потрібно було отримати ще дозвіл на виконання будівельних робіт.

У травні і червні 2019 року Державна архітектурно-будівельна інспекція Закарпатської області двічі відмовила "Атлас Воловець Енерджи" у дозволі на будівельні роботи, посилаючись на невідповідність проекту вимогам законодавства.

Нехтування правилами завело інвесторів у глухий кут. Але, повертаючись до початку історії.

У Меморандумі про співпрацю між полонина Боржава не вказана як заплановане місце із будівництва ВЕС, тож цілком можливо у рамках цієї співпраці знайти альтернативне місце для спорудження вітряків – без знищення туристичних і природних перлин краю та з урахуванням думки громадськості.

А на Боржаві вже давно пора створити національний парк, який планувався ще з 2007 року.

Зимове сходження на Боржаву. Автор: Денис Фортушний

Катерина Борисенко, еколог, для УП.Життя

Титульне фото: Олег Григор’єв

Реклама:

Головне сьогодні