Монополія на лікування COVID-19 в Україні, або "мовчання ягнят"

Монополія на лікування COVID-19 в Україні, або мовчання ягнят

Сьогодні Державний експертний Центр МОЗ України "тримає удар" у недопущенні до національних стандартів лікування COVID-19 лікарських засобів з недоведеною ефективністю.

Антимонопольний Комітет України зобов'язує компанії припинити недобросовісну рекламу щодо начебто ефективності певних препаратів у терапії чи профілактики COVID-19.

Наступним удар має тримати Українське патентне відомство – Укрпатент.

Проте, чи є в Укрпатенту юридичні механізми втримати ситуацію від зловживання патентними правами і чи не опиниться Україна перед обличчям другої хвилі пандемії із зв'язаними патентами руками?

Поки ВООЗ оголошує світові солідаризовані клінічні дослідження щодо лікування COVID-19 та закликає до повного розкриття отриманих даних, в Укрпатент надходять заявки на видачу патентів на лікування COVID-19.

Щоправда, наразі від національних заявників і на корисні моделі, тобто без жодної експертизи на новизну.

Це вочевидь є абсурдом і неможливим в ЄС та й у більшості країн світу, у яких способи лікування не підпадають під патентну охорону навіть у режимі винаходів, не те, що корисних моделей. Патент на останні видається "під відповідальність заявника".

Проте чи є заявник відповідальним?

Ні! І про це свідчить наше спільне з БО "100% Життя" дослідження, проведене відповідно до Методичних рекомендацій ВООЗ, УНКТАД та ICTSD.

Експертами було проаналізовано 132 патенти на ліки, 45% з поміж яких мають всі ознаки зловживання патентними правами.

Аналогів цих патентів не було і не могло бути в ЄС через відсутність інноваційності, натомість в Україні ці патенти блокують доступ до лікування на 10-ки років, тримаючи монопольну високу ціну.

Виробники ліків реагують на заклики ВООЗ стосовно демонополізації результатів досліджень щодо лікування COVID-19 доволі по-різному. І там де можливо отримати ласий шмат – вони на нього зазіхають.

Наприклад, нещодавно в Китаї Інститут вірусології Уханя подав заявку на національний патент на використання ремдесивіру, експериментального противірусного препарату, який не проявив себе як ефективний у боротьбі з вірусом Ебола, проте виявися доволі перспективним для лікування COVID-19.

[BANNER1]

Ремдесевір розроблений американською компанією Gilead. Компанія вела переговори з урядом Китаю щодо видачі ліцензії на цей препарат.

Проте після того як Gilead звернувся до американських регуляторів щодо "статусу препарату-сироти" щодо ремдесевіру, що дозволило б відповідно до законодавства США користуватися семирічною ексклюзивністю на ринку, китайці зрозуміли підступність Gilead і подали заявку на національний патент, розчистивши собі цим національний ринок від монополії Gilead.

Щоправда негативна суспільна реакція на поведінку Gilead змусила компанію відкликати заявку на статус препарату-сироти, проте національна патентна заявка в Китаї вже існує.

Припускаємо, що вона не має жодних перспектив стати міжнародною, проте має всі підстави з'явитися в Україні і як первинний патент і на нову сферу застосування, щоб зібрати у нас всі вершки.

З позиції нормативізму і Інститут з Уханю, і Gilead діяли у рамках закону. І Укрпатент не порушує законодавство, видаючи вторинні патенти.

Але чи рішення використовувати законодавчі прогалини для обмеження доступу людей до ліків під час пандемії є етичним?

І що нам очікувати після пандемії, коли фарма відчує полегшення соціального тиску?

Ось остання позиція щодо можливості виробництва у десятеро дешевшої генеричної версії ремдесевіру у Марокко.

Gilead дозволив виробництво ремдесевіру лише 5-ти своїм виробничим площадкам. За визначеною компанією ціною. Про справедливість такого рішення можна дискутувати.

Як зазначалося вище, ремдесевір виявився неефективним для Еболи, натомість Gilead отримав за власну дослідницьку площадку світові солідаризовані дослідження, які справді показали ефективність препарату у терапії COVID-19.

І що тепер?

Монополія компанії Gilead із захмарною ціною. І це при прогнозуванні другої хвилі пандемії восени цьогоріч і ймовірності поява вакцини, за найоптимістичнішими прогнозами, для масових щеплень – не раніше ніж за рік.

Як встояти Україні і не йти на заклання із своєю недосконалою патентною системою?

Вже близько 10 років провідними національними експертами у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні, БФ "Пацієнти України" та БО "100 % Життя" ведеться робота по розробці змін до національного патентного законодавства.

Ми досягли успіху і у першому читанні Верховної радою було підтримано пакет законопроектів, які усувають зловживання патентними правами в сфері фармації та медицини та патентний тролінг.

Зараз пацієнтска спільнота в очікуванні пріоритизації цих законопроектів та їх прийняття у другому читанні.

Позаяк Україна опиниться перед обличчям патентної монополії іноземних та національних ділків від фармації.

Не варто дати їм можливість знову нажитися на українських пацієнтах.

Оксана Кашинцева, керівничка Центру гармонізації прав людини та прав інтелектуальної власності НДІ ІВ НАПрН України, кандидат юридичних наук, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина AntonMatyukha/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

МОЗ вирішує, чи лікувати COVID-19 антималярійним препаратом, який не рекомендує ВООЗ

ВООЗ достроково припинила дослідження препарату проти COVID-19 з міркувань безпеки

COVID-19: якими препаратами нас будуть лікувати? Аналізуємо українській протокол

Дослідження препарату, яким намагаються лікувати при COVID-19, частково припинили через ризик смертельних ускладнень

Про реальну картину хворих на COVID-19, масове тестування та скандал з українськими тестами. Інтерв'ю з очільником ЦГЗ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні