Як захиститися від підробних ліків

Як захиститися від підробних ліків

Людство ще не винайшло "магічну пілюлю", яка б 100%-во позбавляла пацієнта від його хвороби.

Тому результат будь-якого лікування завжди залежить від багатьох чинників.

Та є 100%-ві способи звести його ефективність до нуля. Наприклад, застосувати препарат невідомого походження: підробний або завезений контрабандою без дотримання умов зберігання.

Як пацієнт, так і лікар не завжди можуть перевірити справжність ліків.

Майстерність імітації препаратів часто досягає високого рівня, включаючи фальсифікацію упаковки та документів.

Але і лікар, і пацієнт мають усвідомлювати свою частину відповідальності та знати інструменти, які можуть допомогти захиститися від підробок.

[BANNER1]

ПАЦІЄНТ

На сьогодні державна програма "Доступні ліки" компенсує витрати лише на деякі препарати для людей, які мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму, діабет. Інші ліки пацієнт має купувати за власні кошти.

Проте курс лікування може коштувати від кількох сотень чи тисяч до мільйона гривень. Наприклад, при лікуванні онкології. Тому зрозуміле бажання пацієнта шукати дешевші варіанти лікування.

Але не всі способи економії варті пов’язаного з ними ризику.

Ситуація погіршилась із введенням карантину з приводу коронавірусу COVID-19. Багато пацієнтів, які раніше їздили на черговий курс лікування за кордон, або самі привозили собі ліки з інших країн (наприклад, тому що могли купити їх там дешевше), зараз мають шукати нові способи, щоби не припиняти лікування. І часто змушені вдаватися до замовлення ліків через інтернет.

Проте купівля препаратів через інтернет має велику ймовірність знайти і придбати підробку. Купуючи препарат не у ліцензованій аптеці чи клініці, та в неперевіреному місці, хоч і дешевше, пацієнт ризикує власним здоров’ям.

Адже підроблений препарат може або взагалі не спрацювати і погіршити стан пацієнта або навіть виявитися токсичним та заподіяти шкоду здоров'ю.

Окрім підробок, пацієнт може натрапити на контрабандні ліки. Вони також можуть нашкодити, хоча й будуть від офіційного виробника.

Для багатьох препаратів (наприклад: вакцин, ліків від раку) необхідно зберігати холодовий ланцюг. На кожному етапі доставки, до моменту введення пацієнту, фахівці перевіряють температурні датчики, щоб бути впевненими, що режим транспортування та зберігання дотримувався стандарт і ліки відповідають вимогам якості та не нашкодять.

При нелегальному ввезені в сумці кур’єра температурний режим ніхто не контролює, а отже, не дотримується. В результаті діюча речовина може зруйнуватися, а наслідок такого лікування може бути небезпечним.

Деякі продавці настільки впевнені у собі, що пропонують відправити ліки по Україні приватними поштовими сервісами. Можна уявити собі, скільки спільного це має із правильним режимом зберігання препарату.

Ми точно не знаємо, скільки фальсифікованих чи неналежним чином завезених препаратів в Україні.

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, 1 з 10 медичних препаратів у країнах із низьким і середнім рівнем доходу є підробками або не відповідають встановленими нормам.

Такі медичні вироби потрапляють до пацієнтів у ситуаціях, коли обмежений доступ до якісних та безпечних лікарських засобів, а також коли в людей недостатньо інформації про ризики підробок або контрабандних ліків.

Наша країна, на жаль не є виключенням.

Якщо пацієнт купив препарат, який коштує дорого, але не діє, то він втрачає довіру і до ліків, і до лікарів, і до системи охорони здоров’я загалом.

На жаль, споживач не завжди може самостійно оцінити, чи купив він справжні та правильно збережені ліки. Проте він може проконсультуватися у виробника, в яких аптеках можна легально купити препарат.

Якщо ліки вже придбані, і вони викликають сумніви ― можна так само перевірити, чи ця партія дійсна та схвалена для продажу в Україні (тобто завезена офіційно з дотриманням належних умов). Для цього треба зв’язатися із місцевим представництвом компанії-виробника.

ЛІКАР

Як лікарі найбільше ми хотіли би спокійно лікувати наших пацієнтів, маючи гарантований доступ до якісних та ефективних препаратів.

І звичайно, це не завдання лікаря – боротися з підробками й контрабандою і пояснювати пацієнту всі їхні ризики. Але, так чи інакше, кожен лікар, який добре робить свою роботу, буде це робити.

Уявімо, що пацієнт сам купив умовну "отруту", лікар її введе, і пацієнт загине. Відповідати за цей випадок у будь-якому разі буде лікар. І він не зможе довести правоохоронним органам, що не він винен у цій смерті.

У моїй практиці також трапляється, що пацієнти купують ліки не у ліцензованих аптеках, а десь – де знайшли їх дешевше.

Як досвідчений лікар, я реагую на ці випадки і відмовляюсь лікувати такого пацієнта ще до початку терапії.

Ліки від неофіційного продавця – це ризик. Ми не знаємо ні про їхнє походження, ні про оригінальність, ні про дотримання норм зберігання.

Для лікаря – це ризик власною кар’єрою, авторитетом, репутацією серед пацієнтів. Адже це від лікаря пацієнти та їхні рідні чекають дива одужання чи хоча б покращення стану хворого – і його ж звинувачують у не ефективному лікуванні.

Я не буду детально зупинятися на випадках, коли лікар сам рекомендує пацієнту звернутися до нелегальних продавців, в яких можна купити препарат дешевше. Це не лише не етично, але також може загрожувати лікарю звинуваченням у співучасті у злочині з боку правоохоронних органів.

У нашій країні, на жаль, існує проблема довіри до лікарів. Якщо лікар призначає пацієнту дороге лікування, той може думати, що лікар має свою частку і нав’язує дорогий препарат. Тому не завжди наші пояснення вплинуть на рішення пацієнта і вбережуть його від купівлі препарату "за оголошенням в інтернеті".

Але ми в будь-якому разі несемо відповідальність за здоров’я пацієнтів і маємо робити все від нас залежне.

Для багатьох людей – пацієнтів та їхніх рідних – лікар насправді є авторитетом, а його слово може стати вирішальним.

Тому ми маємо далі пояснювати, що "Мерседес" не може коштувати як "Лада", і що пацієнт не зекономить на підробних чи контрабандних ліках, а лише втратить гроші і здоров’я.

ЩО ВІД НАС ЗАЛЕЖИТЬ

Лікарі-практики знають, що успіх лікування залежить не лише від наших дій та правильно підібраної схеми лікування, але й від того, як організм пацієнта буде реагувати на терапію.

Часто – зокрема, в онкології – вирішальну роль у боротьбі з хворобою грає саме організм пацієнта, і складно передбачити його реакцію на ліки. Результати можуть бути хороші, дуже хороші, або ж організм взагалі не відреагує на терапію. Тому в онкології, за статистикою, до 60% пацієнтів мають прогресію пухлин.

Але саме тому так важливо робити все можливе у тій частині лікування, яка від нас залежить. Щоби допомагати організму людини боротися із захворюванням, а не з наслідками лікування препаратами незрозумілого походження та якості.

Юрій Кондрацький, хірург-онколог, спеціально для УП.Життя

Титульне фото zoldatoff/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Це не коштовності: активісти під ВР вимагають знизити ціни на ліки

78 препаратів можна отримати безкоштовно. Нагадуємо, як працюють "Доступні ліки"

"Дайте щось дешевше": чи ризикуєте ви здоров'ям, купуючи такі ліки

Як зберігати і перевозити ліки влітку, та чому не можна залишати їх в машині

Які ліки треба зберігати у холодильнику і чим запити таблетку? Перевірте себе у ТЕСТІ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні