Харчову непереносимість не можна плутати з аллергією

Харчову непереносимість не можна плутати з аллергією

Люди часто плутають харчову алергію з харчовою непереносимістю.

Саме слово "алергія" має настільки широкий вжиток, що нам здається, ніби алергія – це щось менш серйозне, ніж харчова непереносимість.

Насправді алергія – це не що інше, як імунна реакція. І страждає на неї близько 2% населення.

У той же час здуття живота, тяжкість, дискомфорт після прийому їжі можуть бути симптомами харчової непереносимості (або ферментної недостатності).

І зустрічається вона у 45% населення.

Подивіться на безліч різних "безлактозних" і "безглютенових" продуктів у супермаркетах. Це не просто данина моді – це потреба!

Причому потреба тієї частини людей, які розібралися в проблемі.

Більшість же просто воліє виключити з раціону продукти харчування, споживання яких зумовлює неприємні відчуття.

Про лактозу

Але що фактично означає напис "безлактозне молоко"? Що з нього витягли лактозу?

Зовсім ні! Просто в це звичайнісіньке молоко додали фермент, який нейтралізує лактозу.

І якість цього ферменту – на совісті виробника молока.

Однак є й інший варіант: людина, що страждає на непереносимість лактози, може пити звичайне молоко і не відчувати дискомфорту.

У цьому їй допоможуть спеціальні засоби з ферментами (ензимами), що розщеплюють лактозу.

У такому випадку є можливість вибирати як виробника продуктів харчування, так і виробника препаратів.

То чи не краще купити перевірений ензим окремо від пакета молока?

Просто щоб розуміти, що саме ти приймаєш.

Про глютен

Про глютен багато міфів і страхів.

Насправді це звичайний рослинний білок, який міститься у 4 видах злакових – пшениці, житі, ячмені та вівсі.

За наявності спеціальних ферментів, що його розщеплюють, він перетворюється на амінокислоти і засвоюється.

При відсутності таких ферментів глютен не перетравлюється і спричиняє запальну реакцію слизової кишечника, спазм, біль і здуття.

В аптеках зараз з'явилися спеціальні клінічно перевірені ферментні препарати нетваринного походження, які розщеплюють глютен до корисних амінокислот без проблем для кишківника.

При цьому, наприклад, панкреатин і його препарати, які часто прописують лікарі, не перетравлюють ні лактозу, ані глютен.

Турбуйтесь про своє здоров’я та живіть повним життям.

Гуля Поготова, лікар-кардіолог Ph.D., виконавчий директор компанії Delta Medical, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина robertprzybysz/Depositphotos

Корисно знати:

Алергія: симптоми, лікування та чому її плутають з непереносимістю і псевдоалергією

12 міфів про харчування, які розвінчує наука: глютен та лактоза

Алергія у дітей – що робити? Як полегшити симптоми та попередити

Чи корисна безглютенова дієта – пояснює Супрун

Не хлібом та молоком єдиним. Чому деякі діти позбавлені харчування у садках і школах

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні