Розмова про секс з батьками, як засіб проти булінгу в школах

Розмова про секс з батьками, як засіб проти булінгу в школах

Ось здавалося б вже 30 років, як в Україні є секс, а розповісти про це своїй дитині – місія з нездійсненних.

Легше заховати голову "в чорнозем" і відкласти процес до виходу з локдауну.

Громадська організація "Батьківська ініціатива "Терго" виникла як група підтримки батьків, у яких діти займаються "цим клятим сексом" із незрозумілими вивертами, а то і взагалі стать свою змінюють.

На регулярних зустрічах, які проводить організація, доводиться виводити зі стану шоку батьків, які росли в "країні без сексу".

Допомагають в цій непростій справі психологи, створюючи душевну атмосферу і надаючи професійну підтримку батькам. А справа-то побутова, якби не цей незбагненний секс.

ВІДЕО ДНЯ

Йти шляхом одних лише батьківських зустрічей виявилося недостатньо.

Діти почали ділитися історіями про свої шкільні роки, коли через сексуальну орієнтацію їх принижували, дражнили, цькували і навіть били.

Дослідження шкільного середовища тільки підтвердило їхні слова: сьогодні 44% дітей не відчувають себе в безпеці в школі через сексуальну орієнтацію, 59% стикаються зі словесними образами і цькуванням, а 13% – з фізичними нападами.

Майже 39% пропускали школу через почуття небезпеки (хоча б раз на місяць), а 87% дітей відчувають себе виключеними зі шкільного життя.

Цифри – моторошні, а ще вони говорять про те, що ми спізнилися, а проблема занадто поглибилась.

Тому організація "Терго" прийшла працювати в школи.

Ми проводимо з учителями серйозні тренінги про ЛГБТ дітей, про їх особливості, про те, що хрест такої неординарності нелегкий, діти не обирали таку долю, а відмовитися від неї не можуть, тож страждають ні за що.

Миритися з дитячою бідою вчителю не дозволяє його статус, адже вчитель повинен допомагати і захищати. Ми розповідаємо, як учитель може зупинити, а згодом викорінити булінг.

"Терго" займається тренінгами для вчителів з 2016 року. Ця діяльність стала джерелом найціннішого практичного досвіду.

Найбільше надихає той факт, що 85% вчителів змінюють своє ставлення до ЛГБТ людей після проходження тренінгу.

Але довірчий діалог з освітянами привів нас до усвідомлення того, що ми втрачаємо найважливішу авторитетну ланку – батьків.

Саме тому "Терго" планує залучити батьків у широку дискусію про сексуальну складову життя підлітків. Без батьків навряд чи вийде створити безпечний шкільний простір, а саме заради цього працює "Терго".

Цифри тільки підтверджують цей факт.

Згідно з дослідженням шкільного середовища в Україні, 46% дітей, які зіткнулися з булінгом через сексуальну орієнтацію, не говорили про це вдома.

А 55% дітей свідчили про те, що в школі їм нема до кого звернутися.

Але найстрашніший факт – 69% дітей чули гомофобні висловлювання від вчителів.

Виходить, такі діти не можуть відчувати себе в безпеці ані в школі, ані вдома. А це означає, що ідея, яку озвучив Дмитро Лоза, працівник посольства Норвегії та небайдужий батько двох дітей, про те, що працювати необхідно не тільки з учителями, а й з батьками, стала актуальною і чекає своєї реалізації.

Організація "Терго" всерйоз взялася за підготовку взаємодії з батьками. Діалогу про секс – у всьому його різноманітті – бути.

І тому ми звертаємося до батьків підлітків: "Шановні тато і мама, ми чекаємо цієї розмови і готові зробити її змістовною і цікавою.

Ми всі знаємо, що про секс краще поговорити в спокійній і дружній атмосфері, ніж боротися з наслідками неграмотного з ним поводження".

Ми віримо, що наша спільна робота, наші обговорення знайдуть відгук у батьків.

Це, в свою чергу, сприятиме встановленню щирих, добрих відносин і взаєморозуміння між батьками і дітьми.

Ми не сумніваємося, що наші зустрічі з батьками стануть цивілізованим засобом вирішення проблем булінгу і безпеки в школі.

Олена Глоба, голова правління громадської організації "Батьківська ініціатива "ТЕРГО", спеціально для УП.Життя

Всі світлини від [email protected]/Depositphotos

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Сексуальна освіта з дошкілля. Відеоуроки для батьків та дітей

Як говорити з дітьми про педофілію і їх захистити. Поради експертів

84% батьків підтримують сексуальну освіту в школах, але ще мають власні стереотипи – опитування

У МОН кажуть, що в школах вже викладають сексуальну освіту

Як реагувати на камінг-аут близької людини про її сексуальну орієнтацію. Пояснює психологиня

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні