Чому деякі вчителі в Україні отримують неповну зарплату і як це змінити

Чому деякі вчителі в Україні отримують неповну зарплату і як це змінити

Що необхідно для того, щоб вчитель мав бажання добре працювати і пишався своєю роботою?

Хороші умови роботи, гідна заробітна плата й очі учнів, які "горять" до навчання. Це ті базові речі, через які вчитель щоранку йде до школи.

Зараз у багатьох громадах виникла проблема. Вчителі недоотримують належну їм заробітну плату.

Наразі ця проблема торкнулася громад у п’яти областях: Львівська, Івано-Франківська, Одеська, Харківська, Дніпропетровська.

Лише на Львівщині недостача освітньої субвенції становить понад 240 мільйонів гривень на рік. Це величезні кошти, які мала б забезпечити держава. Натомість цей фінансовий тягар ліг на плечі громад, які не справляються з ним.

В усьому винна децентралізація?

Частково так.

Реформа децентралізації триває вже кілька років і передбачає формування нового адміністративно-територіального устрою.

Багато сіл приєдналися до громад. Відповідно, частина шкіл, які були сільськими, тепер стали належати до міста. Ніби усе виглядає логічно, усе згідно із законом.

Але чому ж виникла проблема з оплатою праці вчителів?

Тому що заробітна плата вчителя забезпечується з субвенції з державного бюджету, нараховується за формулою, передбаченою Міністерством освіти та науки і залежить від кількості учнів.

А оскільки в сільських школах учнів менше, ніж у міських, коефіцієнт розрахунку для сільських вчителів вирівнює його зарплату до рівня міського вчителя.

Проте коли через децентралізацію громади об’єднали, сільські школи формально почали вважатись міськими школами, хоча залишились на своїх місцях.

І заробітні плати тепер їм нараховують за формулою міських шкіл. Кількість дітей у школах не змінилась. Тож вчителі сільських шкіл почали отримувати менше.

[BANNER1]

Проблема була на поверхні, але Міносвіти закривало на це очі

Децентралізація розпочалася не вчора.

Голови територіальних громад кажуть, що з 1 січня цього року вчителі почали недоотримувати заробітні плати. Тобто, проблема існує вже майже пів року.

Що було зроблено Міністерством освіти і науки для вирішення цієї проблеми?

Майже нічого. Я розумію тих вчителів, які зараз говорять, що їм краще виїхати працювати до Польщі, адже наша держава змушує їх працювати на голому ентузіазмі, який родину не нагодує.

Довго так тривати не може

Субвенція на оплату праці вчителів гарантована державою!

І я не розумію, чому держава намагається перекласти цей фінансовий тягар на громади.

На мою думку, не може бути такої несправедливості, коли вчителі однаково працюють, але отримують різну зарплату: у багатших громадах повну, а у бідніших часткову. Адже умови праці та навантаження однакові!

Саме держава має якнайшвидше вирішити цю проблему. Не точково, не латанням дірок, а комплексно і системно. Щоб надалі не виникало жодних проблем із розподілом освітньої субвенції у громадах.

Для цього необхідно змінити формулу розподілу освітньої субвенції для громад.

Міністерство освіти і науки мало ініціювати зміну формули ще минулого року.

Але лише після того, як до мене почали звертатися голови ОТГ і я винесла це питання на розгляд комітету, над його вирішенням почала працювати робоча група.

До складу цієї групи я подала й представників Львівщини.

[BANNER2]

Проблема виплати зарплат взагалі не повинна виникати

Міносвіти має взяти собі за правило: не лише роздавати вказівки громадам щодо освітнього процесу, а й забезпечувати гарантоване державою фінансування освіти. Вчасно і в необхідному обсязі.

Розробити таку формулу нарахування заробітної плати, де коефіцієнт буде відповідати вимогам і сільської місцевості, і міст, і обласних центрів.

Тоді бюджетні потреби освітньої субвенції будуть відповідати реальним потребам громад. І надавати відповідні пропозиції Мінфіну щодо змін до бюджету України.

Я глибоко переконана, що освіта це не те, на чому держава може економити.

Ми маємо працювати над тим, щоб наша освіта ставала кращою, а заробітна плата вчителів була гідною, виплачувалась вчасно і в повному обсязі.

Лише освічені люди можуть побудувати успішну і заможну країну.

Наталія Піпа, депутатка фракції "Голосу" у Верховній раді, спеціально для УП.Життя

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Титульна світлина Voyagerix/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Чому зарплати виховательок дитсадків в рази нижчі за передбачені законом

Кабмін ще на рік переніс ріст зарплат вчителів. Але Шкарлет запевняє, що підвищення буде

Зарплата вчителів на 2021 рік: МОН озвучило суми

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні