Що подивитися у червні: "Чорнобиль", "Стан в країні", "Мертва для мене" та ще 4 серіали 

Що подивитися у червні: Чорнобиль, Стан в країні, Мертва для мене та ще 4 серіали 

Ці серіали варто подивитися у червні 2019 року.

Нагадуємо, що така добірка виходить кожну першу суботу місяця.

Як це не дивно, але цей місяць був найважчий для пошуку вартих рекомендації серіалів.

Страшно сказати, скільки десятків тв-шоу було переглянуто!

І треба констатувати, британські та американські переважають якістю впевнено і остаточно: сюжетні та ситуаційні натяжки, наївність, непродуманість, сценарна та монтажна невибагливість чи акторська посередність – це те, за що "претенденти" отримували найнижчі бали і провалювали "іспити".

Втім, є "Чорнобиль", "Стан в країні" або "Мертва для мене", і це кращі серіали цього місяця в списку наших порад.

Є що дивитися!

"Стан в країні" (State of the Union)

Показ: SundanceTV, США – Велика Британія

Кілька важливих ознак цієї комедії, що дадуть зрозуміти її форму:

  • вона британська, тобто гумор тут такий, над яким потрібно подумати;
  • комедія будується на драмі двох людей, які розійшлися, і в кожній з 10 серій (по 10 хв!) намагаються сходити до психолога, але не наважуються;
  • це розмовна комедія – герої більше нічого не роблять крім того, що сидять в барі і теревенять про своє минуле, про теперішнє і про ту пару, яка таки пішла до психолога, і тепер прискіпливо розглядається нашими героями.
"Стан в країні" (State of the Union)

За сюжетом – це все. Ще раз: в кадрі тільки двоє персонажів і тільки їх розмови.

І це – шалено цікаво! І відірватися практично не можливо, бо і дотепно, і дуже влучно, і пасуватиме багатьом глядачам, бо ж у всіх в житті різні бували колізії, пов’язані з протилежною статтю.

В головних ролях – голлівудські зірки Розамунд Пайк ("Загублена", "Джек Річер") і Кріс О’Дауд ("Гра Моллі", "Гола Джульетта"), а режисер – метр Стівен Фрірз ("Філомена", "Королева")...

Дуже рекомендується для любителів саме британського кіно.

"Чорнобиль" (Chernobyl)

Показ: HBO, США, Sky Atlantic, Велика Британія

Цей серіал очікували, але вистрілив він так несподівано, як ніхто не очікував – багатьом просто знесло дах!

Його рейтинг на найбільшому кіносервері світу, IMDB, перевищив рейтинг "Гри престолів", і досяг 9,6 з 10.

При цьому левова частина глядачів – майже 80% – поставили йому найвищий бал, 10.

"Чорнобиль" (Chernobyl)

Сама історія про Чорнобиль, яка пройшлась асфальтоукладником по нас, українцях – а особливо по киянах, – виписана з відчутними помилками. Знову ж таки – для нас відчутними.

Сценарій до 5 серій мінісеріалу п’ять років писав Крейг Мазін, американець, з доволі великим комедійним резюме. І він дивом спромігся створити приклад видатної драматургії.

Втім, ментальні неспівпадіння очевидні: так не говорили люди у 1986 році, так не могли вони говорити, виявляючи злети людяності, відвертості і турботи за ближніми. Не кажучи про всілякі "товариш", "партієць" і таке решта. Ці деталі кидаються в очі, більше кажучи добре про самих творців, ніж про нас.

Та попри деталі – "Чорнобиль" найкраще кіно про катастрофу нашої клятої АЕС.

"Уловка-22" (Catch-22)

Показ: Hulu, США

Цей серіал можна дивитися або відразу, у вигляді 6 серій по 45 хв, або після перегляду оригінального фільму Майка Ніколса 1970 року, з якого все і почалося.

Будучи яскравою антивоєнною комедією, – як раз "в піку" в’єтнамській війні, – фільм був ще й формально чудовим, з чималою ложкою абсурду. І це при тому, що мова йшла про Другу світову!

"Уловка-22" (Catch-22)

Наразі абсурду стало менше, принаймні жанрового, скоріше він залишився на ситуативному рівні.

Головний герой, капітан Джон Йоссаріан є навідником в бомбардувальнику, ескадрилья яких 1944 року базується в Італії. Але та війна йому – до одного місця, він панічно не хоче вмирати.

І коли психований полковник (у виконанні неперевершеного Джорджа Клуні) збільшує кількість вильотів, Йоссаріан біжить в медчастину, щоб його поклали в ліжко, бо в нього... все болить. Звісно, його відшивають.

Наступної серії він знаходить іншу причину, бо з’явився новий полковник. Разом виходить і смішно, і грішно.

Плюс Італія і щоденний відпочинок американців в місцевих борделях...

"Син" (The Son)

2 сезон. Показ: AMC, США

Другий сезон епічного серіалу, де історія однієї сім’ї розгортається на етапі виходу Сполучених Штатів з періоду Дикого Заходу XIX сторіччя і заходу в XX, коли ковбої і звичайні злочинці стають бізнесменами, звісно, у той самий злочинний спосіб, тільки вже більш респектабельний.

Перед продовженням "Йеллоустоуна" (де в головній ролі знімається Кевін Костнер), серіал "Син" добре і масштабно вибудовує паралельну лінію патріархального роду на чолі з Полковником (у виконанні ще одного маститого чоловіка – Пірса Броснана).

"Син" (The Son)

Він витягає з мексиканської в’язниці свого сина, якого в першому сезоні туди запроторили його ж шури-мури з мексиканкою. Тепер він має разом з батьком боротися правдами і неправдами за панування над техаськими нафтовими родовищами, на які лапу накласти хочуть багато хто.

Кров, пісок і нафта – складові серіалу, знятого в кращих традиціях "Легенд осені".

Додатком слугують історії про індіанців і несподіваний гачок ледь не в сьогодення, де накльовується нестандартна лінія помсти.

"Хаттон Гарден" (Hatton Garden)

Показ: ITV, Велика Британія

Заявлений як драма, цей 4-серійний мінісеріал, тим не менше, повний фірмових, британських жартиків, типу: "Ти втомлюєшся, навіть коли зрізаєш нігті! – Ні, я просто не поспішаю – з кінцівками потрібно бути обережнішим...".

Тонкий, хоч і не постійний гумор – лише одна з приємних деталей дуже напруженої, як тятива, і реальної, як небо, історії про пограбування банку з депозитами в лондонському районі Хаттон Гарден.

"Хаттон Гарден" (Hatton Garden)

Шаленство історії в тому, що пограбування вчинила компанія друзів-стариганів далеко за 60, а то й 70, хоча місцеві газети писали: "Певно, кожний член банди є в чудовій фізичній формі".

Втім, попри те, що пограбування готували три роки, розраховуючи все до деталей, герої кинули місце злочину посеред акції, зі страху, але таки повернулися, щоб закінчити справу...

З трьох вже зроблених серіалів і фільмів про це пограбування, цей – кращий. Супер момент, коли злодії ділять награбоване, якого, мов у печері Алі Баби – гори, де є і цеглинки золота, і діамантові кольє... і шведські гроші.

"Мертва для мене" (Dead to Me)

Показ: Netflix, США

Рідкісний в наш час серіал про двох жінок, які, становлячи центр сюжету, не є лесбійками.

Більше того: попри те, що серіал – жіночий, він цікавий і для чоловіків, і головна цікавість полягає в самих типажах героїнь.

"Мертва для мене" (Dead to Me)

Одна з них щойно втратила чоловіка, і настільки є розлюченою на світ, що не контролює – і не хоче цього робити – свій гнів. Друга, каже, що так само втратила чоловіка, і постійно лізе в обійми.

Перша – практична, інша – літає у хмарах. Втім, за цими хмарами ховається якась таємниця, що відкриватиметься глядачеві з кожною новою з 10 серій серіалу.

На жаль, більше розкрити таємницю не можна, бо втратиться інтрига, а вона, повірте, є, бо ця драма, насправді – підступний трилер...

Більшість із режисерів та сценаристів серіалу – жінки (причетні до створення "Моцарту в джунглях", "Безсоромних" чи "Останньої людини на Землі"). І в цьому є ще один інтерес: можна почути відверті, як в кабінеті психолога, і ріжучі, як ніж, зізнання і щодо жінок, і щодо чоловіків.

Чимось схоже на "Погану поведінку".

"Гаряча зона" (Hot Zone)

Показ: National Geographic Channel, США

Епідемія як тема доволі розповсюджена в кіно, де драма легко переходить в трилер, а далі в наукову-фантастику чи фільм жахів.

Наразі ми маємо драматичну історію на 6 серій, засновану на реальних подіях, і розраховану на любителів "Епідемії" Роланда Еммеріха чи мінісеріалу "Штамм Андромеда".

"Гаряча зона" (Hot Zone)

Тобто той, хто захоплюється вірусологією і загалом наукою, однозначно отримає задоволення, бо ж мова йде про виявлення вірусу еболи на території США, а це означає, що ми будемо спостерігати, як з найбільш смертельним захворюванням вступає у боротьбу найбільш підготовлена для цього система у світі.

Мене захопило. І певно через добре упорядковані складові: по-перше, серіал заснований на книзі відомого письменника Річарда Престона-молодшого; по-друге, режисером є Майкл Аппендел ("Легіон", "Фарго"), а по-трете, в головних ролях значиться Джуліанна Маргуліс ("Швидка допомога") і Ліам Каннінгем ("Гра престолів").

Сюжет і професіонали зійшлися разом, що ще треба, аби отримати жанрове задоволення?

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Вас може також зацікавити:

Що подивитися у травні: "Сипкий пісок", "Гра престолів", "Воїн" та ще 4 серіали

7 серіалів, які варто подивитися після "Гри престолів"

10 найкращих серіалів про політику

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні