14 українських фільмів, які можна безкоштовно подивитися в серпні у столиці

— 10 серпня 2019, 10:00

Атмосферні кінопокази найкращих українських стрічок можна буде подивитися у "Золотих воротах".

17 – 25 серпня музей прийматиме у себе кінопрограму Фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage.

Вхід на всі кінопокази, як і на абсолютно всі події фестивалю – вільний. Потрібно сплатити лише за вхідний квиток до "Золотих воріт". Це – 50 гривень, для студентів – 20 гривень.

На наше прохання програмний директор "Кінобукету", кінознавець та голова правління Української кіноакадемії Володимир Войтенко склав список із 14 фільмів, які варто подивитися під час фестивалю.

У цю добірку кінокритик включив по одному-два фільми з кожного дня. Але наголосив, що варто йти і дивитися абсолютно усі стрічки, що будуть представлені в рамках "Кінобукету".

Голова правління Української кіноакадемії Володимир Войтенко

"Рано-вранці"

Режисер Володимир Тихий

Це – екранізація фрагменту з роману Юрія Андруховича "Рекреації". Дія фільму відбувається на Андріївському узвозі.

Перед глядачем постають цікава рефлексія, провокаційна естетика та прямолінійна стилістика – загалом відверті речі, які змушують замислитись над власною індивідуальністю.

"Травень"

Режисер Віктор Придувалов

На тлі весняного Києва відбуваються зйомки мелодрами. У якийсь момент актор та актриса, що виконують головні ролі, розуміють, що теж закохані.

Чи зможуть вони розібратися в своїх почуттях та зберегти їх?

"Це сучасна історія, у ній герой повертається з фронту до Києва. У нього достатньо драматична любовна історія. Ця стрічка сповнена музики – і музики реальної, і музики життя", – коротко окреслює Володимир Войтенко.

[BANNER1]

"Уроки української"

Режисер Руслан Батицький

Це історія з життя шахтаря, жителя типового індустріального селища, зобов’язаного своїм існуванням Шахті.

Він один з багатьох жителів, які загрузли у своїх звичках і традиціях, підкоряючись лідерам і принижуючи аутсайдерів. Герою не пощастило – він виявився аутсайдером.

Весь цей звичний уклад життя змінюється одного разу вранці, коли в населений пункт приїжджає молода вчителька української мови. Між нею та цим місцевим молодиком, якого усі кличуть Стволовим, спалахують романтичні почуття.

"Це дуже поетична стрічка, але драматична, а по суті і трагічна, про те, як можуть стикнутися різні світогляди і що з того виходить. Це – дуже непрості речі. Від цього нікуди не дінешся, але про це треба думати", – коментує Володимир Войтенко.

Стрічка входить до циклу короткометражних фільмів "Українська нова хвиля".

"Красива жінка"

Режисерка Альона Алимова

Український корткометражний фільм режисерки Альони Алимової, частина кіноальманаху "Україно, goodbye!". Головну роль грає Поліна Войневич, сценарій написала Наталія Ворожбит.

Це історія про те, як бібліотекарка закохується в портрет Віктора Януковича. Сама режисерка називає свою стрічку історією кохання і говорить, що тут немає політики. Втім, у березні 2013 року фільм зняли з прокату.

"Красива жінка" Альони Алимової

На Одеському кінофестивалі стрічка отримала спеціальний диплом від журі, була представлена на фестивалі "КіноЛев" у Львові, "Кіношок" в Анапі, на Нью-Йоркському кінофестивалі та на фестивалі у Сербії, місті Белграді.

"Цвях"

Режисер Філіп Сотниченко

Валентина працює юристом в одному з банків Ліхтенштейну, де відповідає за зв'язки зі Східною Європою. До 13 років вона жила в Києві, тож непогано пам'ятає українську та російську мови; грала на скрипці.

У 1996-му, під час важкого, перехідного для економіки України періоду, Валентина разом із матір'ю і вітчимом емігрувала до Швейцарії.

В останні дні перебування Валентини в Україні відбувся її концерт у музичній школі та прощальний вечір. Уся сім'я зібралася за столом і обговорювала майбутнє дівчини. Минуло 20 років...

Це – дипломна режисерська робота Філіпа Сотниченка. У 2016 році стрічка здобула приз "Золотий Дюк" національного конкурсу короткометражних фільмів 7-го Одеського міжнародного кінофестивалю, розділивши перемогу з фільмом "У Манчестері йшов дощ" (ця стрічка також є у програмі "Кінобукету").

"Колір фасаду: синій"

Режисер Олексій Радинський

Документальна стрічка про Флоріана Юр’єва – архітектора, художника, скрипкового майстра, теоретика і поета.

На 90-му році життя йому доводиться опанувати і ще одне, цілковито нове заняття. Щоб урятувати свій авторський архітектурний проект – київську "тарілку" – від перетворення на частину торгового центру, Юр’єв приєднується до боротьби проти свавілля столичних забудовників.

Фільм "Колір фасаду: синій" дасть змогу глядачам зануритися у творчий процес Флоріана Юр’єва і дізнатися про його погляди на київську архітектуру, музику кольору та сучасний капіталізм.

"Фактор Фелліні"

Режисерка Мирослава Хорошун

Це – комічний фільм про страхи студента кіношколи. Про режисера-першокурсника, пригніченого привидом генія.

Це іронічна, метафорична і динамічна стрічка, в якій режисерка вдало обігрує жанрові кліше. Стрічка отримала низку нагород.

"Голос"

Режисер Михайло Іллєнко

Мама і дочка після покупок в супермаркеті йдуть до виходу і мати згадує, що забула купити гречку.

Поки дочка чекає на маму з покупками, вона чує голос, який нагадує дитині, що її батько на війні…

"Домовина"

Режисер Кадім Тарасов

Цю стрічку можна назвати українським екзистенційним вестерном.

Втративши сім'ю, старий Іван божеволіє: розмальовує лице фарбами і одягає на голову шаманський головний убір із пір'ям, виймає з рамок ікони.

Іван власними руками будує труну і готується до зустрічі зі смертю. Несподівана зустріч з бродячим чорним псом міняє його плани…

Кадр із фільму "Домовина"

"Крос"

Режисерка Марина Врода

Фільм, що виборов "Золоту пальмову гілку" на Каннському кінофестивалі у номінації короткометражок у 2011 року.

Ця стрічка – спільний проект України та Франції. Зйомки проходили у вересні 2010 року, і тривали приблизно тиждень. Були залучені лише непрофесійні актори.

За визначенням самої Марини, "Крос" – це спогади автора про уроки з фізкультури, а разом з цим і привід подумати: а куди біжить Україна? Також стрічку слід сприймати метафорично.

"Штангіст"

Режиcер Дмитро Сухолиткий-Собчук

Дебютний короткометражний художній фільм режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, створений у копродукції України та Польщі в 2018 році.

Стрічка розповідає про спортсмена-важкоатлета, що готується до престижного міжнародного чемпіонату і намагається впоратися з психологічними складнощами, що виникають у стосунках з коханою та близькими.

Усі ролі у фільмі (за винятком Лариси Руснак) зіграли непрофесійні актори. У ролі головного героя знявся професійний спортсмен, майстер спорту з важкої атлетики Олександр Лой з Чернігова.

На Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість" стрічка здобула нагороду "Скіфський олень" за найкращий фільм Національного конкурсу.

"MiaDonna"

Режисер Павло Остріков

"MiaDonna" – це перший фільм режисера в стилі магічного реалізму.

Життя 46-річної Оксани змінюється, коли її чоловік Толік перетворюється на семирічного хлопчика. Лікарі безсилі, і ніхто не може повернути його назад. Оксана чіпляється за старе життя, проте проблема виявилась серйознішою, ніж їй здавалося.

На цьогорічній Кінопремії "Золота Дзиґа" стрічка перемогла в номінації "Найкращий короткометражний ігровий фільм".

"Кров’янка"

Режисер Аркадій Непиталюк

Андрієві батьки закололи свиню, щоб зробити традиційну українську страву – кров'янку – для майбутньої невістки Маші. Хочуть зустріти її як свою, пригостити найкращим – стравою зі свинячої крові.

Але Маша – єврейка. І ніхто, крім Андрія, про це не знає. В основу сценарію фільму покладено епізод із власного життя режисера. Це перша короткометражка для циклу фільмів про українські страви.

Це – режисерський дебют Аркадія Непиталюка. У жовтні 2016 року фільм здобув Приз Національного конкурсу кінофестивалю "Молодість".

"Причинна"

Режисер Андрій Щербак

"Причинна" – український короткометражний анімаційний фільм режисера та автора сценарію Андрія Щербака за мотивами однойменної поетичної балади Тараса Шевченка.

Війна розділяє закоханих. Молода наречена, не витримавши розставання, втрачає розум та помирає. Молодий повертається живим та неушкодженим, але, побачивши загибель коханої, розбивається насмерть. Однак, попри все, вони лишаються разом назавжди.

Ця стрічка – експериментальне поєднання традиційної анімації із нестандартними прийомами відео-арту та звуко- й відеоінсталяцій.

2018 року фільм здобув перемогу у номінації "Найкращий анімаційний фільм" Національної кінопремії "Золота дзиґа".

"Крамниця співочих пташок"

Режисер Анатолій Лавренішин

Дія анімаційного фільму розгортається в урбаністичному місті майбутнього, де механізми замінили живих істот.

Герой марно намагається продати екзотичний товар – живих птахів. Одного разу він рятує дивовижне створіння – чарівну птицю. Це назавжди змінює його життя…

"Кінобукет" стартує 17 серпня. Початок кінопоказів – щодня о 19.00.

Повну програму Фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage можна знайти тут.

Більше про кіно:

Кино в августе: "Однажды в Голливуде" Тарантино, "Паразиты", "Иловайск" и еще три фильма

Валар моргуліс! Інтерв’ю з тим, хто створив дотракійську та валірійську мови для "Гри престолів"

7 серіалів, які варто подивитися після "Гри престолів"

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні