Зрозуміти себе: 6 книг про емоції, які допоможуть вам розібратися у житті

Ситнік Ольга — 7 лютого 2021, 10:30

Емоції супроводжують нас в усьому житті.

Інколи саме від емоційного стану, а не від розуму чи нашої краси залежить те чи інше вирішення питання.

Робота, родина, хобі, перемоги і поразки, успіхи і втрати, – ну як тут обійтися без емоцій?

Саме тому запропонуємо вам невелику добірку про те, як працювати і заробляти, але водночас радіти життю, як не впадати в депресію, як жити змістовно, не розпорошуватися і не вистажувати себе емоційно, а зберігати спокій.

Можливо, дізнавшись про ряд правил, ви легко подолаєте повсякденний хаос, зберетеся докупи і заживете бурхливо і яскраво, чи тихо і затишно, – лиш ви самі здатні це вирішити!

"Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях"

Марк Лівін, Ілля Полудьонний

Перша частина назви книги дуже промовиста, адже вона написана просто і доступно, водночас і досить фахово, бо її автори – журналіст та психотерапевт.

Хто не погодиться із думкою, що найважливіше у житті – гармонія з собою?!

Тоді зрозуміліше як будувати стосунки із світом та оточенням. Але часто люди ігнорують власні емоції, концентруючись на чомусь прозаїчному. Хоча часто саме емоційний стан людини визначальний для здоров’я, стосунків і кар’єри…

"Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях" Марк Лівін, Ілля Полудьонний

Для тих, хто таки вирішив налагодити стосунки із собою, автори продумали досить чітку структуру книги: аж 20 емоціям присвячено по окремому розділу (тут теорія, приклади та рекомендовані вправляння), причому історії для прикладів – із сучасної української буденності, що створює ефект присутності читача в книзі, а авторів – у житті читача!

Якщо сторінок книги виявиться замало або ж читач серйозно зануриться в тему, то вкінці вміщено поради, що ще можна почитати і подивитися, аби легко орієнтуватися у світі власних емоцій.

"12 правил життя. Як перемогти хаос"

Джордан Пітерсон

У сучасному світі кожен може висловити власну думку.

І кожен волею-неволею стає читачем-слухачем чужих думок, обдумує, аналізує, але не часто вдається до дискусії, адже поважати думку іншого – залізне правило сьогодення.

Дещо інші міркування має автор цієї книги, канадський професор психології. Він вважає, що така позиція стирає внутрішній стержень людини, створює своєрідний хаос у думках і в напрямку розвитку людства.

Книга схиляє читачів до непопулярної у сучасному світі думки про те, що між толерантністю і моральними переконаннями варто обирати таки друге, бо духовність і мораль рухають людством на шляху розвитку.

"12 правил життя. Як перемогти хаос" Джордан Пітерсон

Видання пропонує дотримуватися 12 життєвих правил, аби подолати повсякденний хаос. Суть кожного правила розкривається й ілюструється життєвими моментами.

Правила ці не обіцяють легкого перетворення, автор відверто каже читачеві докладати зусиль і брати відповідальність за себе, суспільство і світ.

Хоча, не усі правила дуже складні, одне з них – гладити котів :-).

"Чому ми не спимо? Жінки й криза середнього віку"

Ада Келгун

Багатьом жінкам відомий мем із соцмереж на кшталт "жінка, що намагається заснути" і навколо неї у хмаринках нагальні питання: "чи влізу ще у минулорічний купальник?"; "уже переклеювати шпалери чи ці ще годяться?"; "чи варто міняти долари?" і тому подібне…

У багатьох жінок картинка викликає усмішку, та от увечері, під ковдрочкою, вони відчувають, що ці безліч хмаринок із роздумами відганяють їхній сон.

То чому ж жінки не сплять?

Найчастіше, проблема стосується жінок середнього віку (40-50 років). Дивно, але саме ці жінки, які уже досягли певних успіхів у родині, кар’єрі, суспільстві почуваються нещасними. Їм бракує енергії та життєвих сил, попри візуальну благополучну картинку, вони невдоволені своїм життям.

"Чому ми не спимо? Жінки й криза середнього віку" Ада Келгун

Аби розібратися у причині такого стану, авторка провела досить розширене дослідження, зважаючи на соціологічні, психологічні та навіть економічні аспекти.

Читачки середнього віку, або ті, які до нього наближаються, знаючи причини своєї пригніченості, мають змогу позбутися їх, і їхніх наслідків.

До речі, чоловікам не варто ігнорувати книгу, прочитавши лише заголовок, адже вона може допомогти зрозуміти і підтримати близьку жінку, яка погано спить.

"Зовсім не страшна книга. Про життя, смерть і все, що поміж ними"

Анастасія Леухіна

Коли хтось із близьких людей серйозно захворів, мало кому спадає на думку читати книги.

Безкінечні походи лікарнями, аптеками, пошуки фахівців, переживання і цифри на чеках за ліки перетворюють тих, хто мав би підтримати хворого, на виснажену знервовану людину, яка сама потребує допомоги.

Таку допомогу можна отримати у цьому виданні.

Тема невиліковних хвороб та смерті багатьох лякає, але і торкається багатьох. Хворий, і його близькі проходять емоційний ланцюг: заперечення – злість – торг – депресія – прийняття і на кожному етапі цього ланцюга виникають питання, які часом немає кому поставити або ж просто не хочеться. Тоді відповіді можна шукати на сторінках цієї книги.

"Зовсім не страшна книга. Про життя, смерть і все, що поміж ними" Анастасія Леухіна

Написана вона просто, без зайвого пафосу, із реальними історіями людей, які пройшли подібний шлях.

Як впоратися із своїми емоціями, як спілкуватися із хворим, як розмовляти про смерть з дитиною?

У книзі вміщено конкретні відповіді на ці та інші питання. Часто у паніці і страху людина робиться безпорадна у побутових питаннях, тому авторка подбала, аби книга максимально допомогла і в цьому руслі: тут розписані поради як правильно оформити рецепт для аптеки, як доглядати за хворим, навіть алгоритм організації похорону.

Звісно, прочитання цієї книги не забере весь тягар хвороби чи втрати близької людини, але принаймні зробить його легшим, допоможе пройти цей складний час і дасть настанови як жити після.

"Уроки без мороки. Хороші оцінки без зайвих страждань"

Барбара Оклі, Терренс Сейновскі, Елістер Макконвіл

Ця книга врятує вас від емоційної напруги та істеричних постів у соцмережах на тему "дистанційне навчання".

Видана ще до пандемії, вона і тоді вона була потрібною і актуальною. Але зараз, у час, коли батьки-діти-вчителі змушені прилаштовуватися до карантинних реалій, порад щодо ефективності навчання потребують усі.

Це видання – просто знахідка для усіх учасників процесу, вона навчить головного – вчитися!

Допоможе боротися із прокрастинацією (а декому і дізнатися що ж це таке), навчить правильно використовувати можливості мозку, організовувати процес і навіть пояснить, коли варто відволіктися від навчання!

Уроки без мороки. Хороші оцінки без зайвих страждань"
Барбара Оклі, Терренс Сейновскі, Елістер Макконвіл

У виданні є чіткі рекомендації як перетворити підхід до процесу від "мусиш" до "варто".

Примітно, що емоційний світ батьків залишиться непорушний навіть якщо дитина закидатиме їх наріканнями: учителька нудна, мені бракує часу, я вчу якусь дурню і т. д., адже на сторінках вміщено аргументовані відповіді на найпоширеніші відмовки учнів.

Читання цієї книги забезпечить не тільки гарні оцінки для учнів, а й здорову психологічну атмосферу у родині.

"Емоції на роботі. Як вони сприяють нашій успішності"

Ліз Фослейн, Моллі Вест Даффі

Хто не чув про професійне вигорання?

І дехто таки відчував це на собі: ніби і завдання добре виконуєш, і зарплатня пристойна, а от радості від роботи ніякої.

Недаремно сучасні компанії вкладають ресурси у тімбілдінг колективу, оскільки і підлеглі, і керівництво зацікавлені у здоровій атмосфері для роботи. Адже емоції впливають на мотивацію, здоров’я, ухвалення рішень та багато іншого.

Видання ілюстроване коміксами, які спочатку змушують посміхнутися, а далі – добре замислитися.

"Емоції на роботі. Як вони сприяють нашій успішності" Ліз Фослейн, Моллі Вест Даффі

Ми звикли демонструвати на роботі професійні якості, а от емоції тамувати і нести із собою додому. І ця книга якраз переконає, що емоційність – це добре і потрібно, але в усьому важливо дотримуватися культури, зокрема, й емоційної культури, яка починається з вас.

Автори намагаються допомогти читачеві знайти баланс між собою-особистістю і собою-працівником, як бути успішним на роботі, куди спрямовувати негатив та роздратування, щоб не шкодити своєму здоров’ю та особистому життю.

Тут вміщено реальні історії сучасних компаній, роз’яснення та правила, яких варто дотримуватися, аби наші емоції робили нас успішними.

Добірка підготована за сприяння видавництва "Наш формат"

Вас також може зацікавити:

12 ознак того, що ваш партнер емоційно жорстокий

Книжковий антидепресант: 7 книжок, які викликають позитивні емоції

Три простих поради про те, як опанувати емоції

Як контролювати свої емоції та спрямовувати їх у позитивне русло. Пояснюють експерти

Подаруйте дитині емоції! 12 крутих ідей

Як добре ви розумієте емоції свого кота: пройдіть тест

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні