"Продовжуємо "ламати стіни": команда оскарівського номінанта "Будинок зі скалок" коментує результати премії

Марія Кабацій — 17 березня 2023, 10:39

Документальний фільм "Будинок зі скалок" цьогоріч був єдиним фільмом про Україну, номінованим на Оскар. Його команда поділилася своїми думками щодо результатів премії Американської кіноакадемії.

Читайте УП.Культура у Telegram

"Ми дуже пишаємось і щасливі, що були номіновані на Оскар та отримали можливість продовжувати говорити про війну проти України та довгострокові наслідки війни на дітей. Ми з Україною", – заявила продюсерка фільму Моніка Геллстром, проєкти якої вже тричі були номіновані на Оскар.

Незважаючи на те, що стрічка режисерів Сімона Леренґа Вільмонта і Азада Сафарова була знята в Лисичанському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, у 20 кілометрах від лінії фронту (а зараз Лисичанськ взагалі в окупації), американські кіноакадеміки нагородили фільм про російського політика Олексія Навального. Це викликало обурення в українців.

Одна з українських співродюсерок фільму Дар’я Бассель каже: усім, хто не згоден з результатами та хоче підтримати "Будинок зі скалок", варто звернути увагу на те, що він наразі є в прокаті в Києві та Львові.

Фото: Azad Safarov / Facebook

"Tе, що "Будинок зі скалок" отримав номінацію на Оскар свідчить про те, що це справжнє, талановите, важливе кіно. Зараз цей фільм можна побачити в українських кінотеатрах. То ж всіх, хто переймається за долю Оскара, я запрошую в кінотеатри. А ще, завітайте на сайт фонду "Голоси дітей". Цей фонд було створено Азадом Сафаровим та Оленою Розвадовською під час їхньої роботи над стрічкою. Вони допомагають дітям з зон підвищеного ризику. Фонду потрібна наша підтримка. Так само, як і українському кіно", підкреслила Бассель.

Фото: Azad Safarov / Facebook

"Фільм також підсвічує довгострокові наслідки війни на наше покоління у майбутньому, в тому числі, оповідаючи про людську крихкість та людську стійкість. Тож номінація на Оскар – це вже увага до України", – поділилася друга українська співпродюсерка фільму Віка Хоменко.

Читайте також: Результати вручення 95-ї кінопремії Оскар

На церемонії у Лос-Анджелесі "Будинок зі скалок" представляла команда з усіх чотирьох країн України, Данії, Швеції та Фінляндії. З України приїхали лінійний продюсер та другий режисер Азад Сафаров, координаторка та консультантка фільму Олена Розвадовська, а також героїні стрічки, виховательки Лисичанського центру Ольга Тронова та Маргарита Бурлуцька.

Фото: Azad Safarov / Facebook

"Нам треба вірити, що ми можемо знімати класне документальне кіно. Бо, якщо ми хочемо, щоби світ дивився наше кіно, ми маємо також бути зацікавлені в ньому. В Україні зараз не треба шукати голівудських історій, бо кожен українець має таку історію. І про ці історії треба невпинно продовжувати розповідати світові. І найпростіше, що кожен українець може зробити вже сьогодні - це сходити на фільм в кінотеатр. Важливо, що стрічка показує абсолютну правду. Наш фонд опікується такими дітьми, які зображені у фільмі, тож будемо раді підтримці нашій діяльності. Ми продовжуємо працювати, "ламати стіни" та обов‘язково переможемо", – каже Розвадовська.

Фільм "Будинок зі скалок" зараз йде в прокаті в Києві (Кіно42, Планета Кіно, Блокбастер, Жовтень, Ліра, Факел, Старт) та Львові (Планета Кіно, Форум). Детальна інформація про покази – на сайті KyivMusicFilm.

Читайте також: Як зняти фільм у Лисичанську і потрапити на Оскар: Інтерв'ю з режисером "Будинку зі скалок" Сімоном Леренгом Вільмонтом

Реклама:

Головне сьогодні