Фільм про евакуацію українців після вторгнення РФ здобув нагороди чотирьох європейських кінофестивалів

Марія Кабацій — 10 жовтня 2023, 11:00

Документальний фільм "Звідки куди" польського режисера Мачека Хамели про евакуацію українців на початку повномасштабного вторгнення Росії за останній тиждень отримав нагороди на кінофестивалях у Швейцарії, Франції та Німеччині.

Фільм Хамели здобув перемогу у номінації "Найкращий документальний фільм" на Кінофестивалі у Цюриху (Zurich Film Festival). Це другий найбільший у німецькомовному світі фестиваль.

Асоціативна продюсерка фільму та режисер у Цюриху. Фото: Ferda Demir

Також "Звідки куди" отримав Політичну кінопремію від фонду Фрідріха Еберта (Friedrich Ebert Foundation’s Political Film Award) на кінофестивалі у Гамбурзі (FilmFest Hamburg). Фонд Еберта нагороджує стрічки із соціально важливим контекстом.

"У жанрі антивоєнних фільмів переважають стрічки, де чоловіки ведуть війну. А цей фільм є справді антивоєнним, адже він розказаний потерпілими. Він є засобом проти звикання до війни, він робить видимими тих, чиї життя перевернулись із початком війни в Україні. Цей великий фільм заслуговує на велику аудиторію", – зазначило журі, відзначаючи роботу Хамели.

Асоціативна продюсерка Ксенія Марченко з нагородою у Цюриху. Фото: In the Rearview / Facebook

Крім того, стрічка здобула відзнаку на французькому кінофестивалі "Війна на екрані" (War on Screen International Film Festival) – тут йому вручили "Головну нагороду міжнародного журі".

На ще одному кінофестивалі у Франції – Festival 2 Cinema de Valenciennese – фільм отримав одразу три нагороди: Гран-прі, Нагороду від критиків та Нагороду від студентів. Їх вручили одній з героїнь стрічки біженці з Маріуполя Ларисі Сосновцевій, що наразі живе у Франції.

Про фільм "Звідки куди"

Стрічка режисера Мачека Хамели показує перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року. Українці змушені відмовитися від того, що мають, і тікати від війни. Вони сідають в автівку до Хамели з найціннішим, що вирішили взяти з дому, а його транспорт стає для них і порятунком, і кімнатою очікування, зоною довіри тощо. Почавши знімати своїх пасажирів, режисер зібрав колективний портрет українців, що мали єдину мету: знайти безпечне місце у вирі війни.

Світова прем'єра фільму відбулася на Каннському кінофестивалі у травні 2023 року.

До Канн команда фільму "Звідки куди" привезла килим з села Лукашівка (Чернігівщина)

З того часу стрічка вже отримала низку нагород: приміром, "Найкращий польський фільм" та "Нагороду асоціації артхаусного кіно" на польському кінофестивалі Millennium Docs Against Gravity; "Головну нагороду журі" на британському кінофестивалі Sheffield DocFest; "Спеціальну відзнаку" на ісландському кінофестивалі IceDocs; "Кращий документальний фільм" на Одеському міжнародному кінофестивалі; Північноамериканська прем'єра фільму відбулась на канадському кінофестивалі TIFF (Toronto International Film Festival).

Також фільм потрапив до селекційного списку премії European Film Awards, які щорічно вручає Європейська кіноакадемія.

"Звідки куди" є номінантом на Шосту Національну премію кінокритиків "Кіноколо" у категорії "Найкращий документальний фільм".

Читайте також: "Справжнє свідчення з України": у Каннах показали фільм режисера, який рятував українців від війни

Реклама:

Головне сьогодні