"20 днів у Маріуполі" поїде від України на "Оскар"

Марія Кабацій — 18 вересня 2023, 15:34

Документальний фільм-свідчення "20 днів у Маріуполі" режисера Мстислава Чернова представить Україну на 96-й премії Американської кіноакадемії "Оскар".

Читайте УП.Культура у Telegram

Стрічку, яку подадуть від нашої країни на найпрестижнішу кінопремію у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм", обрав на засіданні у понеділок, 18 вересня, Український Оскарівський комітет.

"Фільм було обрано шляхом голосування членами Українського Оскарівського комітету, головою якого є Валентин Васянович", – повідомили в комітеті.

Цьогоріч у національному відборі брали участь п'ять фільмів: "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова, "Залізні метелики" Романа Любого, "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука, "Терикони" Тараса Томенка та "ШТТЛ" Адрієна Уолтера.

Про фільм "20 днів у Маріуполі"

"20 днів у Маріуполі" – документальна стрічка, створена на основі матеріалів, знятих воєнним кореспондентом, фотографом, відеографом Мстиславом Черновим в обложеному росіянями Маріуполі. Стрічка складається з кадрів, які Чернов з колегами відправляли з Маріуполя в світові ЗМІ, розповідаючи про події у місті: загибель дітей та дорослих, створення масових могил, знищений російською авіабомбою пологовий будинок та інші російські воєнні злочини.

ВІДЕО ДНЯ

До створення фільму долучилися фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Разом з Черновим, у складі знімальної команди Associated Press, вони стали єдиними міжнародними журналістами, які залишалися в Маріуполі і продовжували фіксувати злочини РФ. За цю роботу Чернов, Малолєтка та Степаненко отримали Пулітцерівську премію.

Світова прем'єра "20 днів у Маріуполі" відбулась на кінофестивалі Санденс, у секції World Cinema Documentary Competition. Там він отримав приз глядацьких симпатій. Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA у червні 2023-го. Тут фільм здобув дві нагороди: головний приз конкурсу DOCU/УКРАЇНА і приз глядацьких симпатій.

Хто представляв Україну на премії "Оскар" в минулому році?

У 2022 році на премію Американської кіноакадемії від України претендували два повнометражні фільми – стрічка "Клондайк" режисерки Марини Ер Горбач та "Снайпер. Білий ворон" режисера Мар'яна Бушана.

Зрештою комітет обрав фільм "Клондайк".

Ця драма оповідає історію родини, яка опинилася в епіцентрі авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines, який 17 липня 2014 року біля села Грабове Донецької області збивають з російської установки "Бук" проросійські сепаратисти. Ірка і Толік очікують на першу дитину і навіть після падіння уламків збитого "Боїнга" не хочуть евакуюватися.

Фільм Марини Ер Горбач потрапив до лонгліста номінантів на "Оскар 2023", але далі не пройшов.

Читайте також: "20 днів у Маріуполі" став найкасовішим документальним фільмом українського прокату

Реклама:

Головне сьогодні