Зміщення України в центр історії: Снайдер очолив міжнародну ініціативу Пінчука, українці дискутують

Анастасія Большакова — 30 листопада 2023, 16:20

"Українська історія: глобальна ініціатива" – такою є назва міжнародного дослідницького проєкту, презентація якого відбулась 27 листопада в Британському музеї в Лондоні. На презентації виступили історики Тімоті Снайдер, Сергій Плохій та Ярослав Грицак, а також Віктор Пінчук, що ініціював проєкт та підтримує його фінансово.

В своєму вступному слові професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер підкреслив головну мету дослідницької ініціативи – вивести історію України з переферії російської історії і повернути її в центр світової.

"Можна багато цікавого сказати про походження нашої мови, про бронзову добу, про середньовіччя, про сучасність від амазонок до вікінгів. Україна – це територія, де наше стандартне уявлення про історію може бути переглянуте і збагачене", – зазначив Тімоті Снайдер.

Своєю чергою Сергій Плохій також зауважив, що сучасні історичні дослідження мають бути міждисциплінарними і високотехнологічними, щоб залучати до роботи колег із суміжних галузей – дослідників змін клімату, наприклад.

Тімоті Снайдер на публічній дискусії після презентації проєкту. Фото: скриншот з відео

До цієї ініціативи приєднались понад 90 дослідникіів. Фокус програми – проведення незалежних досліджень, які охоплюватимуть часи починаючи з передісторії українських земель і до сьогодення. Науковці досліджуватимуть такі теми, як початок розселення людства, поширення індоєвропейських мов, укладання історичних міжнародних відносин, а також сучасні питання націєтворення та імперії.

Фото: скриншот з відео

"Українська історія: глобальна ініціатива" позиціює себе, як благодійна організація. Її діяльність регулюватиме Комісія з питань благодійності Англії та Уельсу. Проєктом керуватиме незалежна Рада директорів, до якої увійшли: політик і дипломат Карл Більдт, історикиня, лавреатка Пулітцерівської премії Енн Епплбаум, митрополит-архієпископ Української Католицької Архиєпархії Філадельфії Борис Ґудзяк, поет Сергій Жадан, бізнесмен та засновник проєкту Віктор Пінчук.

Як відреагували на проєкт українці

У мережі помітно відреагували і на проєкт, і на особу засновника ініціативи Віктора Пінчука. Скептицизму до зазвичай підтримуючих дописів істориків додав депутат Євросолідарності Володимир В’ятрович:

"У проєкті "Українська історія: глобальна ініціатива" задіяно багато поважних істориків. Але око зачепилося за прізвище людини, яка не описувала наше давнє минуле, а співтворила зовсім близьке до нас. Так, Пінчук вже творив історію України - через контрольовані ним медіа та політиків. І від цього вона протягом чверть століття ставала зовсім не глобальною, а малоросійською. Тому є підстави сумніватися, що з його ініціативи написання української історії вийде щось інше".

Негативно про проєкт висловились також засновник Історичної правди Вахтанг Кіпіані, журналістка Мирослава Гонгадзе та інші.

Ярослав Грицак взяв участь у дискусії. Фото: скриншот з відео

Своєю чергою викладач соціологічного факультету Харківського національного університету Ігор Соломадін висловив іншу позицію: "Замість обговорення того, які напрямки слід змістовно розробляти, як робити історичний контент цікавим, захоплюючим, не втрачаючи при тому науковості, як найбільш ефективно поставити викладання історії України на різних рівнях, розвивати історичне мислення, обговорюють наявність серед організаторів проекту особистість Віктора Пінчука. Нібито, він зробив його саме для того, щоб "увійти в історію", або переписати історію України "під себе" Хоча, не тільки Пінчуку дістається, але "по ходу п’єси" і декому ще. Може, інакше і не буває у нас, щоб будь-яка нова ініціатива обійшлася без хейту?".

Доктор філософських наук Олексій Панич узагальнив висновки публічного обговорення, поділивши їх на деонтологічні та консеквенціальні. Проте особистої позиції не висловив:

"З точки зору деонтології, важать мотиви, а не наслідки. Тому, якщо серед учасників проекту є один з сумнівними мотивами, то і весь проект фігня. З точки зору консеквенціалізму, важать наслідки, а не мотиви. Зібралися помітні люди на помітному майданчику піарити інтерес до історії України? – вже добре. А якщо завдяки цьому проекту про Україну напишуть щось нове, і чимало, і не лише українські автори – буде ще краще. Хай всі звикають, що місце України в Європі та світі, а не в московському кріпацтві".

Фото: скриншот з відео

За словами Віктора Пінчука, над створенням проєкту "Українська історія: глобальна ініціатива" він працював з 2019 року. Мультидисциплінарне дослідження дозволить науковцям "по-новому писати національну історію" за найвищими стандартами.

"Через війну цей проєкт набув нової актуальності. Я не знаю, якими будуть його результати, але я впевнений, що вони дадуть безліч спростувань російських викривлень історії. Ця робота буде особливо потужною тому, що її буде створено в атмосфері свободи, обміну думками, критичних обговорень", – підсумував засновник проєкту.

Читайте також: "Українській культурі нічим захищатися": у Литві збирають кошти для українських музеїв

Реклама:

Головне сьогодні