Знову ні на що не натякає: Жадан сфотографувався з консерваторією Чайковського

Тетяна Пушнова — 15 листопада 2023, 18:45

Український письменник, волонтер та співак Сергій Жадан оприлюднив фото поруч із табличкою Національної музичної академії України, яка досі носить назву російського композитора Петра Чайковського.

Фото з Facebook-сторінки Сергія Жадана

Підписав фото коротко: "До речі..."

Вже понад рік письменник провадить своєрідну кампанію з деколонізації українських міст, фотографуючись на фоні пам'ятників Пушкіну в різних містах України. Зазвичай, невдовзі місцеві влади демонтують пам'ятники російському поету.

Так сталось із Харковом, Дніпром, Житомиром та в інших містах. "Знову ні на що не натякаю" або "Так – кілька тижнів тому був у Дніпрі. Так – фотографувався. Так – не маю до цього жодного стосунку. Поезію люблю. Байрона, скажімо. Або Міцкевича", – писав тоді Жадан.

Сергій Жадан з київським Пушкіним, травень, 2023

Щоправда реакція на фото з київським Пушкіним забарилась – пам'ятник демонтували лише нині, а сфотографувався з ним Жадан 3 травня: Уряд позбавляв постамент охоронного статусу.

Читайте також: Час Ч для консерваторії Чайковського. Що з нею не так і чому проблема не лише у назві

Щодо музичної академії, боротьба за перейменування закладу триває вже понад рік. Керівництво консерваторії на чолі з ректором Максимом Тимошенко відстоює Чайковського у назві не дивлячись на протести студентів та звільнення великої кількості провідних викладачів закладу на знак незгоди з цим.

Можливо в такий спосіб Жадан намагається привернути увагу до ситуації в закладі – 24 листопада там очікуються перевибори ректора. За даними УП.Культура, Максим Тимошенко поки що є єдиним кандидатом на посаду ректора Національної музичної академії імені Чайковського.

Читайте також: "Соромно, що ми все ще мусимо щось доводити": протести проти Чайковського в назві столичної консерваторії

Реклама:

Головне сьогодні