Мінкульт не бере участі в підготовці до Венеційської бієнале 2024 – команда Українського павільйону

Марія Кабацій — 6 грудня 2023, 16:53

Команда Українського павільйону на 60-й Венеційській бієнале звинувачує Міністерство культури та інформаційної політики у відсутності підтримки проєкту з боку відомства.

Читайте УП.Культура у Telegram

Про це йдеться в офіційній заяві Максима Горбацького та Вікторії Бавикіної (ГО "Українська фотографія), яких в червні цього року комісія визначила кураторами національного павільйону.

"На 5 грудня 2023 року команда ГО "Українська фотографія" не має інформації про підтримку проєкту Українського павільйону від Міністерства культури та інформаційної політики", – стверджують куратори павільйону.

Також група кураторів зазначила, що на сьогоднішній день отримала підтримку Гете-Інституту Україна для створення проєкту Каті Бучацької. Британська Рада та Гете-Інститут Україна підтримали створення проєкту Лії та Андрія Достлєвих. Проєкт Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського – відеоробота "Цивільні. Вторгнення" – вже завершений.

Куратори підкреслили, що на знак підтримки України Венеційська бієнале надасть простір для павільйону безкоштовно. Втім, наразі немає ресурсів на створення архітектури павільйону, що є ключовою і складною у реалізації частиною проєкту.

"Наразі усі роботи над проєктом здійснюються за рахунок приватної підтримки друзів та партнерів проєкту, а весь час роботи команди присвячений пошукам фінансування. За чотири місяці роботи нам не вдалося отримати від Міністерства культури інформації щодо запланованого бюджету проєкту. Попри наші численні спроби зв’язатися з Міністерством та обговорити план втілення павільйону та заплановані від Міністерства ресурси, ми не отримали відповідей", – зазначили куратори.

Максим Горбацький та Вікторія Бавикіна

Вони поінформували, що з червня мали лише одну зустріч з комісаром проєкту, заступником міністра з питань європейської інтеграції Тарасом Шевченком. "На жаль, ані комісар, ані інші працівники Міністерства не відповідають на запитання щодо проєкту. Окремі фрагменти інформації щодо планів Міністерства культури у зв’язку з Павільйоном ми отримуємо через неофіційні канали", – кажуть у ГО "Українська фотографія".

"Ми, команда Українського павільйону, якій випала честь представити Україну на світовому рівні в критичний момент повномасштабної війни, стурбовані тим, що важливий для нашої країни шанс нагадати про себе буде втрачений через пасивність Міністерства культури", - підсумували куратори Українського павільйону на майбутній Венеційській бієнале.

Хто представлятиме Україну на Венеційській бієнале 2024?

Наступна Венеційська бієнале пройде під загальною темою "Foreigners Everywhere" ("Іноземці скрізь"). Одна з найпрестижніших виставок мистецтва у світі досліджуватиме поняття "іноземець" і зосередиться на вигнанцях та емігрантах.

У червні 2023 року експертна комісія на чолі з Міністерством культури на конкурсі обрала для презентації у Венеції кураторський проєкт "Плетіння сіток" Вікторії Бавикіної та Максима Горбацького. Проєкт надихається практикою колективного плетіння маскувальної сітки та присвячений стратегіям співпраці та мережам підтримки, за допомогою яких українське суспільство протистоїть російській агресії.

Він має представити роботи митців Каті Бучацької, Лії Достлєвої та Андрія Достлєва, Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського в архітектурному просторі, розробленому Олександром Бурлакою. Роботи, зібрані в проекті, мають показати різні спільні досвіди, шляхи їх переживання та можливості комунікації.

Твори митців розповідають про перші дні вторгення очима очевидців у фільмі Ревковського і Рачинського, про стереотипи про біженців у роботі Лії та Андрія Достлєвих, про пошуки форм висловлення надії та підтримки у роботі Каті Бучацької.

Читайте також: "Фотопроєктів не буде": що готує на Венеціанську бієнале-2024 ГО "Українська фотографія"

Реклама:

Головне сьогодні