Фільм "Росіяни на війні" планують показати на кінофестивалі у Швейцарії – МЗС висловило протест

Марія Кабацій — 19 вересня, 11:58
Фільм Росіяни на війні планують показати на кінофестивалі у Швейцарії – МЗС висловило протест
Кадр з фільму "Росіяни на війні"

Швейцарський кінофестиваль Zurich Film Festival вирішив показати скандальний фільм російської режисерки Анастасії Трофімової "Росіяни на війні". Міністерство закордонних справ України висловило протест та обурення таким рішенням.

Стежте за найважливішими подіями української культури в Telegram i WhatsApp!

"Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує будь-які спроби надати Росії культурну сцену для відбілювання її воєнних злочинів, тоді як російські війська продовжують чинити звірства проти українців", – йдеться в заяві МЗС, опублікованій на Facebook.

Також майбутній показ прокоментувала посол України у Швейцарії Ірина Венедіктова: "Будь-яка агресія має бути негайно і рішуче припинена. Покарана. Тільки це може бути профілактикою можливої іншої агресії. Агресори не можуть бути героями фільмів, коли жорстоко вторгаються до сусіда з метою вбивств і окупації. Загарбники вчинили злочин. Злочин агресії"

20-й кінофестиваль у Цюриху (Zurich Film Festival) відбудеться 3-13 жовтня.

Наразі фільму Трофімової немає в переліку фестивальних стрічок на офіційному сайті фестивалю. Як повідомляє видання 20 Minuten, раніше показ був запланований на 11 жовтня. Тепер ця інформація з сайту зникла.

ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні, 19 вересня, організатори ZFF мають оголосити повну програму фестивалю. Тож, можливо, там буде оголошено про фільм "Росіяни на війні".

Журналісти встигли заскрінити розклад показу фільму Трофімової
Журналісти встигли заскрінити розклад показу фільму Трофімової
Скріншот з сайту фестивалю

Крім того, в програмі – фільм "Вторгнення" режисера Сергія Лозниці, якого у березні 2022 року виключили зі складу Української кіноакадемії через те, що його фільми увійшли до програми кінофестивалю російського кіно "Від Львова до Уралу". Цю стрічку про повномасштабне вторгнення Росії в Україну від режисера, що живе в Литві, також показували у Каннах.

Серед фільмів, які фестиваль відібрав до своєї програми, також переможець 77-го Каннського кінофестивалю – фільм Шона Бейкера "Анора", який розповідає про роман між стриптизеркою і сином російського олігарха. Двох головних чоловічих персонажів грають російські актори – Юрій Борисов та Марк Ейдельштейн. Також росіян можна побачити серед героїв другого плану.

Про фільм "Росіяни на війні"

"Росіяни на війні" – дркументальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової.

Трофімова народилася в Москві. Понад 10 років працювала у медіа та брала участь у різних документальних проєктах у Канаді, на Балканах, Близькому Сході та в Росії. Створила низку документальних фільмів для російського пропагандистського медіа Russia Today.

Фільм "Росіяни на війні" розповідає про те, як Трофімова проводить сім місяців разом з російськими військовими на окупованій частині України. Він не показує руйнувань і смертей, яких завдають росіяни українцям, а зображує російських окупантів звичайними людьми.

Один з солдатів у фільмі заперечує звинувачення в тому, що росіяни коять в Україні воєнні злочини. А сама Трофімова говорить, що поки створювала стрічку, не бачила нічого подібного.

Світова прем'єра фільму Трофімової пройшла на Венеційському кінофестивалі.

Перед показами стрічки на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF) українська спільнота в Канаді організувала низку акцій протесту. До закликів не показувати "Росіян на війні" приєдналися МЗС України, Генеральний консул України в Канаді Олег Ніколенко тощо.

Зрештою організатори TIFF заявили, що не показуватимуть фільм Трофімової нібито з міркувань безпеки. Однак після офіційного закриття кінофестивалю оголосили про два окремі покази фільму у вівторок, 17 вересня.

Кілька днів тому режисерку Анастасію Трофімову внесли до переліку осіб, які загрожують національній безпеці України.

Читайте також: Чому пропагандистський фільм про "хороших мальчиков" потрапив в програму найпрестижніших кінофестивалів
Реклама:

Головне сьогодні