У Цюриху офіційно скасували показ пропагандистської стрічки "Росіяни на війні"

Анастасія Большакова — 27 вересня, 09:37
У Цюриху офіційно скасували показ пропагандистської стрічки Росіяни на війні
Кадр з фільму "Росіяни на війні"

Цюрихський міжнародний кінофестиваль скасував усі покази стрічки "Росіяни на війні". Глядачам почали приходити листи з анулюванням квитків, а на сайті фестивалю всі покази відмінили.

Стежте за найважливішими подіями української культури в Telegram i WhatsApp!

Інформація про скасування з'явилася на офіційному сайті фестивалю.

В листах до відвідувачів фестивалю організатори зазначили, що публічні покази не проводитимуть "з міркувань безпеки". Втім стрічка лишається в конкурсній програмі документалістики, тож досі претендує на нагороди.

скасування фільму
Усі покази стрічки офіційно скасовані з безпекових причин
скриншот з сайту

На скасування вже відреагувало Міністерство закордонних справ України. Після того, як на міжнародних фестивалях почали оголошувати покази російської пропагандистської стрічки, пресслужба запустила хештег – #NoStageForRussia (Ні – сцені для Росії).

ВІДЕО ДНЯ

"Міністерство закордонних справ України вдячне за рішення Цюрихського кінофестивалю скасувати публічні покази фільму “Росіяни на війні”. Росія не має бути присутня на міжнародній культурній арені. Так само – жодного шансу для її голосів відбілювати воєнних злочинців перед широкою публікою", – наголосили у міністерстві.

МЗС також закликало організаторів фестивалю повністю вилучити стрічку з конкурсу.

"Єдиною загрозою для “безпеки його глядачів, гостей, партнерів та персоналу” є вплив російської пропаганди, що виправдовує агресію та звірства", – підсумували в МЗС.

Про фільм "Росіяни на війні"

"Росіяни на війні" – документальна стрічка російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової.

Трофімова народилася в Москві. Понад 10 років працювала у медіа та брала участь у різних документальних проєктах у Канаді, на Балканах, Близькому Сході та в Росії. Створила низку документальних фільмів для російського пропагандистського медіа Russia Today.

Фільм "Росіяни на війні" розповідає про те, як Трофімова проводить сім місяців разом з російськими військовими на окупованій частині України. Він не показує руйнувань і смертей, яких завдають росіяни українцям, а зображує російських окупантів звичайними людьми.

Один з солдатів у фільмі заперечує звинувачення в тому, що росіяни коять в Україні воєнні злочини. А сама Трофімова говорить, що поки створювала стрічку, не бачила нічого подібного.

Світова прем'єра фільму Трофімової пройшла на Венеційському кінофестивалі.

Перед показами стрічки на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF) українська спільнота в Канаді організувала низку акцій протесту. До закликів не показувати "Росіян на війні" приєдналися МЗС України, Генеральний консул України в Канаді Олег Ніколенко тощо.

Зрештою організатори TIFF заявили, що не показуватимуть фільм Трофімової нібито з міркувань безпеки. Однак після офіційного закриття кінофестивалю оголосили про два окремі покази фільму у вівторок, 17 вересня.

Нещодавно режисерку Анастасію Трофімову внесли до переліку осіб, які загрожують національній безпеці України.

Реклама:

Головне сьогодні