Видавництво "Атлант" відповіло на звинувачення в корупційних схемах

Анна Коваленко — 9 серпня, 16:55
Видавництво Атлант відповіло на звинувачення в корупційних схемах
У видавництві вважають, що реальна вартість підручників більша за ціну, яку заплатив ІМЗО
Jean Voiculescu/Getty Images

Нещодавно створене видавництво "Атлант", яке звинуватили у продажу шкільних підручників за завищеними цінами, заявило, що в розслідуванні журналісти "не врахували ситуації на ринку", що нібито вплинула на створення компанії, укладення договорів та цінову політику.

Свою позицію щодо корупційного скандалу видавництво висловило в листі до "УП. Життя".

За словами його представників, рішення про створення "Атланта" в серпні 2023 року прийняли генеральні директори видавництв "Ранок", "Генеза" та "Оріон" для того, аби відповідати новим вимогам Інституту модернізації змісту освіти (ІМЗО).

"Віднедавна Інститут модернізації змісту освіти додав до угоди з видавцями ще одну вказівку про самостійний переклад навчальних підручників на угорську, кримськотатарську та інші мови національних меншин. Так само й з адаптацією видань для осіб з особливими потребами, як-от випуск підручників зі шрифтом Брайля.

Це те, на чому наші команди – "Ранку", "Генези" й "Оріона" – не спеціалізуються. У такому разі ми мали б звертатися за послугами до спеціалізованих видавництв, але це призвело б до більших витрат та ускладнення виробничих процесів. Тож виникла потреба заснувати власне окреме видавництво", – стверджує співзасновник "Генези" та один із власників "Атланту" Олег Фурман.

ВІДЕО ДНЯ

Там також пояснили, чому "Атлант" уклав договори з видавництвами своїх власників – "Ранком", "Генезою" та "Оріоном". У пресслужбі заявили, що більшість підручників за замовленням ІМЗО мали створювати на основі навчальних видань згаданих компаній. Тому уникнути договірних відносин з ними не було би можливо.

У відповідь на закиди про участь у корупційних схемах у видавництві зазначили, що вибір підручників, на які роблять державне замовлення, робить не Міністерство освіти і науки чи Інститут модернізації змісту освіти, а українські вчителі за результатами конкурсних відборів.

Чому "Атлант" отримав державне замовлення без проведення тендерів?

В "Атланті" зауважили, що чинне законодавство, зокрема особливості здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану, не вимагає обов’язкового проведення тендерів.

"У законодавстві про публічні закупівлі вказано, що укладання договорів на замовленням товарів із необхідністю захисту авторських прав можна проводити без відкритих торгів.

Підручники, а тим паче підручники для осіб з особливими потребами, підпадають під цей критерій. Тож тут ніяких порушень немає", – стверджує генеральний директор "Ранку" та один із засновників "Атланта" Віктор Круглов.

А як щодо завищеної майже вп’ятеро вартості підручників?

В "Атланті" вважають, що вартість підручників, які створили на державне замовлення ІМЗО, відповідає ринковим цінам, а в ході роботи автори дослідження нібито не враховують "реальну ситуацію на ринку".

Чинниками підвищення вартості послуг називають:

  • сезонне навантаження, яке припадає на літній період;
  • руйнацію друкарні "Фактор-Друк", що вплинула на завантаженість;
  • змінність цін від накладу видання;
  • терміновість замовлення;
  • технічну складність виконання підручників;
  • відключення світла, через які в друкарні довелося купувати генератори, а працівникам – працювати понаднормово.

У видавництві також вважають, що реальну вартість підручників не можливо було з’ясувати, маючи інформацію виключно про кількість тиражу та тип паперу.

"В Україні працює дуже мало друкарень, які спеціалізуються на випуску навчальної літератури. Тому що існують спеціальні нормативи та стандарти, яких потрібно дотримуватися під час друку підручників.

Ці дані не зазначаються в угодах, що опубліковані на Prozorro чи в інших реєстрах, але вони є в наказах і стандартах Міносвіти. Тому коли журналісти зазначили, що надали таке ж технічне завдання в інші друкарні, це не зовсім так. Бо вони мали доступ лише до кількості тиражу та типу паперу", – заявили у видавництві.

За словами представників видавництва, реальна вартість підручника перевищує вартість, зазначену в договорі з НСЗУ. Усе ж "Атлант" погодилося поставити "найнижчу ціну" за один примірник.

"Видавництво "Атлант" працює задля розвитку української освіти. Уперше за 30 років незалежної України підручники для учнів з особливими освітніми потребами та перекладні підручники мовами національних меншин надруковані вчасно до початку навчального року.

Свою діяльність компанія веде на законних підставах, дотримуючись усіх нормативів і стандартів. Факти, подані в розслідуванні неповні та викривлені. Тож "Атлант" сподівається на вичерпне роз’яснення ситуації з обох сторін та її конструктивне вирішення", – додали у видавництві.

Нагадаємо, журналісти NGL.Media опублікували розслідування, яке показує, що за останні два місяці ІМЗО уклав 83 угоди на видання підручників з "Атлантом" на суму майже 163 мільйонів гривень.

Усі договори уклали без оголошення тендерів і за "завищеною вартістю" примірника. У друкарні погодилися на звернення розслідувачів створити ідентичну кількість примірників, що й за однією з угод з ІМЗО, майже вп’ятеро дешевше.

Після публікації розслідування в Міністерстві освіти і науки пообіцяли провести службове розслідування щодо Інституту модернізації змісту освіти.

Реклама:

Головне сьогодні