7 способів покращити здоров’я кишківника
Нам слід піклуватись про своє здоров’я не лише тоді, коли щось починає турбувати.
Варто попереджувати різні недуги до їх прояву. Ми можемо це робити без особливих зусиль.
The Guardian розповідає про 7 способів, якими можна покращити здоров’я кишківника. Один з них чоловікам недоступний.
Їжте більше пребіотиків
Вчені визначили кілька видів серед трильйонів мікробів, що живуть у нашому кишківнику, які відіграють важливу роль у здоров’ї кишківника та підтримці збалансованої імунної системи.
Процвітання цих видів та їхнє можливість попереджувати дисбаланс, який може спричиняти хвороби, залежить від того, що ви їсте.
Пребіотики – хороше джерело для певної популяції здорових бактерій кишківника.
Наприклад, біфідобактерії, які попереджують запалення кишківника.
Дослідження показали, що пребіотики можуть бути особливо корисними для людей з ожирінням.
Адже вони знижують рівні інсуліну та холестерину, зменшуючи ризик серцевої хвороби та діабету.
Пребіотики можна купити як добавки, але їх можна отримати у продуктах: аспарагусі, бананах, часнику, цибулі-порей чи топінамбурі.
Сфокусуйтесь на харчових волокнах та цільнозерновій їжі
Дотримування харчування, багатого на продукти з високим вмістом харчових волокон, може обмежити ріст шкідливих бактерій та стимулювати біфідобактерії, лактобацили та інші види, які називають Bacteroidetes.
Багаті та харчові волокна такі продукти, як яблука, артишоки, чорниці, нут, сочевиця та квасоля.
Споживайте більше ферментованих продуктів
Ферментована їжа на кшталт кімчі, кефіру, комбучі, природних йогуртів сприяють поширенню здорових кишкових бактерій і знижують рівень Ентеробактерій – родини бактерій, пов’язаної з різними хронічними хворобами.
Натуральний йогурт, збагачений біфідобактеріями, полегшує непереносимість лактози у дітей та дорослих, а йогурти, багаті на лактобацили, корисні для пацієнтів з запальним захворюванням кишківника.
Уникайте ароматизованих йогуртів, які схильні до високого вмісту цукру.
Поліфеноли – у пріоритеті
Поліфеноли – рослинні компоненти, які здебільшого засвоюються кишковими бактеріям. Вони пов’язані з різними корисними властивостями, включаючи зниження кров’яного тиску, холестерину та оксидативного стресу.
Їх можна знайти у таких продуктах, як горіхи, чорниці, броколі, зелений чай, червоне вино та какао.
Типи поліфенолів у какао пов’язані зі змінами бікробіому, що знижує запалення та рівень тригліцеридів (високий рівень тригліцеридів в крові може викликати недуги).
Уникайте штучних підсолоджувачів
Штучні підсолоджувачі на кшталт аспартаму поширені у продуктах як замінник цукру.
Аспартам змінює бактерії кишківника.
Ці зміни, ймовірно, призводять до підвищеного рівня цукру в крові та підвищеної чутливості до метаболічного захворювання.
Годуйте грудьми
Це єдиний пункт, що не стосується чоловіків :)
Наш мікробіом постійно розвивається впродовж перших двох років життя.
Ряд досліджень показують, що малюки, яких годували грудьми впродовж 6 місяців. розвивають значно здоровіший кишківник порівняно з дітьми, яких не годували грудьми.
Діти, яких годували грудьми мами, менш схильні до алергії, ожиріння, лейкемії та діабету. Вважають, що це пов’язано з мікробіомом.
Прямуйте до вегетаріанства
Різні дослідження припускають, що вегетаріанська дієта може бути корисною нашому мікробіому.
Дослідження показують, що харчування з високим вмістом рослинної їжі знижує рівні бактерій (на кшталт E coli та Enterobacteriaceae), які спричиняють недуги.
Це може бути особливо корисним для людей з ожирінням, які мають другий тип діабету або гіпертензію.
Невелике дослідждення показало, що люди з ожирінням, які переходили на вегетаріанське харчування, знизили рівні потенційно шкідливих бактерій, рівень холестерину та запалення після одного місяця.
Всі фото:Depositphotos