Не їм м'яса, бо не хочеться. Веган, вегетаріанець, редутаріанець – хто вони такі та що їдять

24967
2 листопада 2018

У цьому матеріалі ви дізнаєтеся:

  • Веганство: 10 фактів від вегана з річним стажем.
  • Чи корисне вегетаріанство для здоров'я?
  • Хто такі редутаріанці та що вони їдять?

Що їсти, а що ні – особиста справа кожного.

Люди часто самі ж собі встановлюють межі свого раціону.

Стан здоров'я, етичні, релігійні переконання, смакові вподобання, спосіб життя – все це впливає на вміст нашої тарілки. 

1 листопада був Всесвітній День вегана.

З нагоди цього дня хочемо розповісти вам про людей, які через ті чи інші причини відмовилися від м'яса. І не тільки. 

ВЕГАНСТВО

 Вегани – це люди, які повністю виключають зі свого життя компоненти тваринного походження. Фото Depositphotos/VitalikRadko

Журналістка The Independent Олівія Піттер – веган. 

Вегани – це люди, які повністю виключають зі свого життя компоненти тваринного походження. Вони не їдять ані м'яса, ані продуктів тваринного походження. Крім того, виступають проти хутра, шкіри, вовни, лікарських засобів та косметики, що проходили тести на тваринах. 

Олівія перестала вживати продукти тваринного походження рік тому.

За цей час, за її словами, вона пройшла весь шлях вегана-початківця: від боротьби зі скептиками до пошуків сиру, який не схожий на пластилін.

В своїй колонці вона з гумором описує, що вдалося зрозуміти про веганство за рік.

Далі – пряма мова.

***

Як дізнатися, що хтось веган? Не переймайтеся, він сам про це скаже.

Але ми не всі прагнемо розказати світу про свої гастрономічні відкриття, не всі жуємо краватки і переконуємо, що морква теж має почуття.

Завдяки стереотипам, людям, які обіймають дерева та тим, хто називає себе, наприклад, фрутеріанцями, у нас не надто добра репутація.

Ділюся з вами своїми відкриттями. 

ВЕГЕТАРІАНСТВО

 Вегетаріанці відмовляються від їжі тваринного походження, отриманою через насилля над твариною або її вбивство. Фото Depositphotos/CITAlliance

Вегетаріанці відмовляються від їжі тваринного походження, отриманою через насилля над твариною або її вбивство

Його прихильники відмовляються від великої кількості продуктів тваринного походження у харчуванні та в побуті, пише очільниця міністерства охорони здоров'я .

Та чи є така дієта повноцінною, корисною, збалансованою та більш корисною для здоров'я? Про користь та шкоду такого раціону пише Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook

За словами Супрун, про вегетаріанство існує багато міфів. Наприклад, що його прихильники отримують менше поживних речовин з їжі, їм не бажано займатись спортом, або навіть, що вегетаріанство – це хвороба.

Насправді ж, належно спланований вегетаріанський раціон харчування є здоровим, збалансованим та в багатьох випадках корисним для профілактики багатьох захворювань.

Академія харчування та дієтології США підтверджує, що така дієта підходить для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам.

На сьогодні рослинна їжа визнається не тільки повноцінною для харчування, але й способом профілактики та зменшення ризику появи багатьох хвороб.

Дослідження вказують, що вегетаріанці мають нижчі ризики появи серцево-судинних захворювань, надмірної ваги та ожиріння та деяких видів раку.

Щоб бути корисною, рослинна дієта має бути дотримана ретельно та уважно.

Адже вегетаріанство – це не просто відмова від м’яса та продуктів тваринного походження.

Саме здоровий рослинний раціон (овочі, фрукти, насіння), а також повноцінна заміна тваринного білка на рослинний (бобові, соєві продукти, горіхи) сприяють зменшенню ризику появи багатьох захворювань.

Якщо ж ви не їсте м’яса, втім компенсуєте це малопоживною їжею – очікувати на якісь корисні ефекти для здоров’я марно.

Переходити на таку дієту потрібно повільно та поступово прибирати м'ясо чи інші продукти тваринного походження зі свого раціону.

До того ж варто заздалегідь зрозуміти, яким чином ви будете планувати свій оновлений раціон, щоб отримувати достатньо поживних речовин.

РЕДУТАРІАНСТВО

Редутаріанці не споживають м'яса просто тому, що їм не хочеться. Фото photographee.eu/Depositphotos

Одним із засновників руху редутаріанців (reducetarian movement) у Великій Британії є Браян Кейтман, йдеться на The Guardian.

Його головна ідея – не відмовлятися цілковито від м'яса, а просто їсти менше, щоби дбати про екологію в цілому та своє здоров'я зокрема.

"Вегетаріанці та вегани, які повністю відмовилися від споживання продуктів тваринного походження, є частиною великого спектру із тими, кому не до вподоби масштаби та негативний ефект промислового тваринництва, тож вони майже не їдять м'яса", – говорить Браян.

Згідно із поглядами редутаріанців, їсти менше м'яса – досягнення. Однак перехопити шматочок курятини – це не зрада і не поразка, оскільки не можна зазнати невдачі, коли ти намагаєшся зробити своє харчування кращим. Ніхто не лицемір і не слабак, якщо старається для себе.

"Кожен із нас робить вибір щодо їжі щодня. Коли друг дав мені книгу Петера Сінгера та Джима Мейсона "Етика продуктів, які ми їмо", я жував гамбургер, – розповідає Кейтман.

Тоді я не думав, що тваринництво спричинює кліматичні зміни й зменшення біорізноманіття у природі, провокуючи серцево судинні захворювання, рак та ожиріння у людей. Якби зменшити промислове виробництво м'яса на 10%, цих наслідків можна було б запобігти".

Одним із засновників руху редутаріанців (reducetarian movement) є Браян Кейтман. Фото heritageradionetwork.org

До скорочення споживання м'яса Браян прийшов сам – він виріс у родині, де стейки і смажені крильця були неодмінним атрибутом обіднього столу. В університетські роки юнак зрозумів, що не хоче продовжувати цієї родинної традиції і став вегетаріанцем.

Коли сестра покликала його поїсти індички на День подяки, він відмовився, пояснивши, що не збирається стати ідеальним – швидше йшлося про те, що варто їсти різноманітні продукти, які мають користь для організму людини й планети в цілому.

"Я за натурою утилітарний – більше цікавлюся результатами, ніж процесом. Причина, чому люди їдять менше м'яса ­– не для статусу чи маркера у суспільстві, вони просто осмислюють, які наслідки це може дати світові", – розповідає Кейтман.

Представники руху редутаріанців вважають, що зі зростанням популярності Instagram-блогів, порції із веганськими салатами стали швидше іміджевою складовою, ніж просто вчинком, який має значення.

"Більшість тих, хто відмовився від м'яса, розуміють, що стосовно їжі потрібно бути прагматичним. Ми тішимося рішенню кожної людини зменшувати кількість продуктів тваринного походження у раціоні – мотивація менш важлива для нас, ніж результат", – додає Браян.

Раніше також ішлося про родину бретаріанців, які використовують "енергію, яка існує у всесвіті та у них самих" замість звичного фізичного споживання їжі.

powered by lun.ua