Чи можна пити пиво перед вином і навпаки? Вчені розібралися з нюансами похмілля

— 8 лютого 2019, 16:38

Пиво після вина чи вино після пива?

Існує поширена думка: якщо пити пиво перед вином, то можна уникнути неприємних симптомів похмілля.

Британські та німецькі дослідники взялись це перевірити, , пише The Guardian.

Фото: bhofack2/Depositphotos

У контрольованих лабораторних умовах вони напоїли 90 волонтерів пивом і вином, щоб зрозуміти, чи впливає порядок алкогольних напоїв на похмілля.

Вік піддослідних був від 19 до 40 років. Їх розділили на три групи.

Перша група під час обіду спочатку випила півтора літра світлого пива, а потім запила 4 великими келихами білого вина.

Друга – пила теж саме, але в іншому порядку.

Третя група пила або пиво, або вино.

Концентрація алкоголю у всіх учасників експерименту була однаковою – 0,11%.

Науковці стежили за піддослідними, а потім запитали їх наскільки п’яними вони себе почувають.

Перед сном всі учасники отримали по стакану води в залежності від власної ваги.

Наступного дня їх запитали про симптоми похмілля і виміряли його ступінь за такими критеріями:

  • Спрага.
  • Втома.
  • Головний біль.
  • Запаморочення.
  • Нудота.
  • Біль в череві.
  • Прискорене серцебиття.
  • Втрата апетиту.

Через тиждень волонтери повернулись і повторили все знову.

Тепер ті, хто починав з пива, спочатку пили вино і навпаки.

Третя група також помінялась напоями.

Пиво для експерименту надав Carlsberg. Але вчені стверджують, що на експеримент компанія ніяк не вплинула.

Результати дослідження, які були опубліковані в The American Journal of Clinical Nutrition стверджують, що порядок алкогольних напоїв не впливає на інтенсивність симптомів похмілля.

Однак дослідник Кембріджського університету Кай Хенсел, який проводив експеримент, зауважує, що було лише біле вино. Чи є різниця, якщо споживати червоне вино – невідомо.

Психолог з Кільського університету Річард Стефенс каже, що похмілля залежить від кількості випитого. Хоча є наукові роботи, які вказують на те, що темні алкогольні напої можуть спричинювати важкіші симптоми похмілля через речовину "конженер", яку вони містять.

Вас також може зацікавити:

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я.

Реклама:

Головне сьогодні