Адаптувати організм та залишатися здоровим: 5 порад, як харчуватися восени

5536
22 жовтня 2019

Корисне сезонне харчування – це одна з важливих складових зміцнення імунітету та гарного настрою в осінній період. 

Для того, щоб без стресу адаптувати свій організм до нових погодних умов, недостатньо просто утеплитися та змінити гардероб.

Важливо також переглянути свій щоденний раціон, стверджує Центр громадського здоров’я.

ЦГЗ підготував прості поради для кожного, які допоможуть залишатися здоровим та урізноманітнити осіннє харчування.

Фото: jag_cz/Depositphotos

Не забувайте підтримувати питний режим.

Здається,що восени не так хочеться пити, як влітку. 

Та навіть якщо ви не відчуваєте спраги, питного режиму необхідно дотримуватися.

У цьому допоможе формула – 30 мл рідини на кілограм ваги. 

Це допоможе подолати хронічну втому, стрес, поліпшити роботу мозку і всього організму.

Надавайте перевагу сезонним овочам та фруктам. 

Саме в них зберігається найбільша концентрація необхідних поживних речовин.

Гарбузи, яблука, груші, виноград, баклажани, солодкий перець, різні види капусти, корінь петрушки, селери, морква – джерела вітамінів та мікроелементів, які підготують організм до сезонних змін.

Контролюйте та обмежте вживання солодкого.

Навіть якщо ви не ставите перед собою мету скинути кілька зайвих кілограмів, пам'ятайте, що простий цукор може стати причиною різних захворювань.

Серед них серцево-судинні захворювання, ожиріння, карієс, хвороби печінки та деяких видів раку.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання вільного цукру до 10% від загальної кількості спожитих калорій. 

Скільки це? Для людей, які щодня витрачають у середньому 2000 ккал (а це більшість дорослих, які ведуть малоактивний спосіб життя) – до 50 г на добу (10 чайних ложок).

Проте ЦГЗ разом з експертами ВООЗ рекомендує зменшити споживання цукру ще вдвічі – до 25 г (така кількість вільного цукру у склянці фруктового соку) або до п’яти чайних ложок на день. 

Мінімізуйте споживання солодощів на користь здорових альтернатив.

Їжте мед, фрукти і сухофрукти, робіть смузі на основі банану, запікайте яблука з домашнім сиром і гарбуз з корицею та горіхами.

Обмежте вживання жирної та важкої їжі. 

Віддайте перевагу продуктам, де більше корисних жирів.

Вони є в авокадо, оливковій олії, горіхах та червоній рибі.

Повноцінне харчування допоможе залишатися ситим протягом довгого часу та зберігати хорошу фізичну форму.

Додавайте спеції та прянощі в гарячі напої. 

До зігріваючих відносять імбир, кардамон, мускатний горіх, корицю, лавровий лист, гвоздику, перець червоний і чорний, шафран, куркуму, кмин. 

Для приємного аромату додавайте часточки фруктів, а підсолодити напій можна настоянкою шипшини або медом.

Вас також може зацікавити:

Правильне харчування: чи знайомі вам його базові принципи? ТЕСТ від лікарів-дієтологів

Вино не вивести сіллю! 4 харчові лайфхаки, які насправді не працюють

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

powered by lun.ua