Ляшко пояснив, кому і для чого роблять два види тестів на коронавірус

Катерина Хорощак — 5 червня 2020, 10:51

Зараз в Україні проводять два види тестувань на COVID-19: полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР-тест) та імуноферментний аналіз на антитіла (ІФА-тест).

Тести імуноферментного аналізу не використовуються для встановлення діагнозу, але допомагають у підтвердженні результатів.

Під час брифінгу 5 червня головний санітарний лікар Віктор Ляшко пояснив, чому інколи проводять два види тестувань і кому це потрібно.

Варіант перший:

"Якщо виявляються пацієнти з ознаками коронавірусної хвороби, а також всі пацієнти з пневмоніями, в них насамперед забирається матеріал для проведення ПЛР.

Якщо ПЛР показує негативний результат, забирається кров для проведення ІФА", – пояснює Ляшко.

Варіант другий:

Якщо у людини забрали матеріал на ПЛР-тест, а можливості провести дослідження упродовж першої доби немає, відразу забирається матеріал додатково для проведення ІФА-тестування.

Варіант третій:

"Якщо в контактної особи немає симптомів, відповідно до алгоритму, який затверджений наказом МОЗ, на 14 день після контакту проводять ПЛР-тестування або ІФА, якщо немає можливості провести ПЛР упродовж доби", – додає Ляшко.

Варіант четвертий:

Всім перед плановою госпіталізацією і плановими операціями проводять ІФА- і також ПЛР-тестування, якщо ІФА показало позитивний результат.

Раніше очільник Центру громадського здоров'я Ігор Кузін повідомляв, що ІФА-тестування дозволить, по-перше, проводити тестування більш масштабно і, по-друге, дасть відстежувати імунний статус тих категорій населення або певних груп, які мають проходити тестування на регулярній основі.

Це також дозволить виявляти або перехворілих, або людей на ранніх стадіях інфікування.

Категорія осіб, яких треба тестувати, розширюється і уточнюється.

Наприклад, є спортсмени, які будуть виїжджати за межі держави для спортивних змагань. Вже є міжнародні вимоги, які кажуть про те, що склад такої команди має бути протестований саме ПЛР-методом.

"Вже отримуємо такі додаткові запити на тестування і маємо забезпечити зараз усі можливості для того, щоб таке тестування було максимально можливо доступним для усіх осіб, які можуть бути в зоні ризику під час наступних пандемій.

Для кожної, зокрема, дано інструкцію щодо інтерпретації лабораторних досліджень, що робити в кожному конкретному випадку, якщо, наприклад, ПЛР-тест позитивний, а імуноглобулін негативний", – додав Кузін.

Вас також може зацікавити:

Про реальну картину хворих на COVID-19, масове тестування та скандал з українськими тестами. Інтерв'ю з очільником ЦГЗ

Санітарний лікар розповів, де найкраще і найгірше тестують на коронавірус

МОЗ обіцяє за тиждень вирішити питання тестування на антитіла COVID-19

Очільник МОЗ розповів для чого і кого тестуватимуть на антитіла до COVID-19

Тести на COVID-19 проводять 49 українських лабораторій – ЦГЗ. Перелік

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні