У МОЗ розповіли, як визначатимуть реальну кількість хворих на коронавірус

Катерина Хорощак — 5 червня 2020, 11:21

У Міністерстві охорони здоров’я майже завершили розробку дослідження, яке допоможе визначати реальну кількість хворих на певних територіях та у певних групах професійного ризику.

У дослідженні застосовуватимуть ІФА-тестування.

Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу 5 червня.

"Сьогодні-завтра ми завершимо дизайн-дослідження спільно з представниками бюро ВООЗ в Україні і Київською школою економіки, яке дозволить провести оцінку кількості реально захворілих на певних територіях або у певних групах професійного ризику шляхом проведення ІФА-тестування", розповів Ляшко.

За його словами, розпочнуть дослідження найближчим часом і результати оприлюднять ще влітку, щоб "показати, як ми будемо готуватися до можливої другої хвилі підйому захворюваності, яка очікується всіма країнами світу восени цього року".

Фото: Surabky/Depositphotos

Нагадаємо, очільник Центру громадського здоров’я Ігор Кузін розповідав, що ІФА-тестування буде додатковим методом, який дозволить уточнити або сфокусувати систему епідеміологічного нагляду.

Також він зазначив, що в Україні реальна кількість хворих може бути максимум на 30% більшою.

"Ми припускали, що діагностована кількість може бути нижча, аніж реальна.

Для того, щоб переконатися, чи це дійсно так, ми використовуємо не лише показники захворюваності, а ще низку показників, які дозволяють опосередковано оцінити ситуацію.

Наприклад, усі причини смертності по всіх областях.

Зараз показники смертності перебувають на майже тому ж рівні, що й минулого року.

Додатково ми почали збирати інформацію щодо негоспітальних або госпітальних пневмоній – кількість залишається такою ж.

Показники захворюваності на ГРВІ зараз набагато нижчі відносно минулорічного періоду десь на 30-40%. Це пов'язано з карантинними заходами.

Цілком можливо, що якусь кількість ми пропускаємо на рівні безсимптомних носіїв або саме серед тих, які ще недообстежені чи перебувають на самоізоляції.

Але враховуючи суму таких факторів, зараз немає підстав вважати, що ми пропускаємо величезну кількість випадків", пояснив Кузін.

Вас також може зацікавити:

Ляшко пояснив, кому і для чого роблять два види тестів на коронавірус

У МОЗ пояснили, яку роль виконують ІФА-тести при встановленні діагнозу на COVID-19

Поставити діагноз COVID-19 можуть навіть попри негативний тест. Пояснює очільник ЦГЗ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні