"Сезон" кишкових інфекцій у розпалі – 5 кроків захисту від ЦГЗ
В спеку розпочинається активний період поширення кишкових інфекцій.
Все тому, що найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах або грязній воді.
Центр громадського здоров'я надає кілька рекомендацій, які допоможуть вберегтися від таких інфекцій.
Що таке гострі кишкові інфекції?
Це одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Фото AndreyPopov/Depositphotos |
Кишкові інфекції передаються через:
- споживання зараженої їжі;
- вживання зараженої води;
- купання у забруднених водоймах;
- через брудні руки і предмети побуту.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
При перших симптомах варто звернутися до лікаря.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вжливо вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.
Крім того, варто купатися у чистих водоймах і відпочивати лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
5 кроків до безпечного харчування
✅ Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
✅ Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
✅ Ретельно готуйте їжу:
- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
- сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
✅ Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
✅ Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі і не зіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Вас також може зацікавити:
Червоне вино може бути корисним для кишківника. Чому та яка доза
8 простих порад, як уникнути проблем з кишківником під час подорожі
6 способів уникнути кишкових інфекцій і не отруїтися
Кишківник може відповідати за нашу тривожність? 21 дослідження
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.