Long COVID: 7 речей, які люди з довгими наслідками коронавірусу хочуть вам передати

Софія Кочмар-Тимошенко  — 21 жовтня 2020, 10:23

Є люди, які борються з довготривалими симптомами COVID-19.

Їхній стан вже навіть назвали окремим захворюванням Long COVID.

Розповіді таких пацієнтів, про виклики з якими вони зіткнулися після зараження коронавірусом, опубліковав British Journal of General Practice Open, передає The Huffpost.

Науковці провели глибокі інтерв'ю з 24 людьми, які досі борються із стійкими та тривалими симптомами COVID-19.

Це проводилося для того, щоби підвищити обізнаність лікарів про Long COVID.

Немає точних статистичних даних, у скількох людей, які перехворіли коронавірусною хворобою, зберігаються симтоми. Програма COVID Symptom Study оцінює, що це впливає на 1 з 10 людей, які заразилися вірусом.

Нині відомо, що тривалий COVID впливає на жінок більше, ніж на чоловіків,
а середній вік тих, хто страждає, становить 45 років

"Українська Правда. Життя" писала про те, що довготривалі симптоми можуть бути такими:

❌ Хронічна втома

❌ Задишка

❌ Підвищений пульс

❌ Марення

❌ Інсульти

❌ Безсоння

❌ Втрата смаку / запаху

❌ Захворювання нирок

❌ Проблеми мобільності

❌ Головні болі

❌ М'язові болі

❌ Лихоманка

У звіті Інституту глобальних змін Тоні Блера зазначено, що тривалий COVID впливає на жінок більше, ніж на чоловіків, а середній вік тих, хто страждає, становить 45 років.

Дослідження, яке проводив Університет Кіл, прийшло до висновку, що необхідні подальші дослідження, щоб "краще зрозуміти траєкторії відновлення" та інформувати та покращувати догляд за пацієнтами.

Ось висновки, які варто зробити із перебігу хвороби у цих людей.

1. COVID-19 матиме вплив на загальне здоров'я вашого тіла.

20-річна жінка, яка брала участь у дослідженні, розповіла, що зараз вона ледве може гуляти.

"Я просто виснажена, і хочу знати, чому я така виснажена", сказала вона дослідникам.

Жінка особливо турбується через довготривалий вплив на легені: "Я одразу відчуваю, коли вони працюють понад силу, тому що біль моментально повертається. І це дуже погано, оскільки вдихати це найнеобхідніше".

"Раніше я насолоджувалася бігом, фізичними вправами та подібними речами. Зараз я рідко навіть гуляю, бо знаю, якщо дійду до кінця вулиці й стане боляче дихати".

Один чоловік, якому було 60 років, сказав про свої неврологічні симптоми: "Я не просто був в тумані, мене це зовсім збило з пантелику".

Він розповідає, що навіть просто підібрати слова, щоб провести робочу зустріч, як раніше, йому вкрай важко: "Насправді я просто займаюся адмініструванням це не є щось, що вимагає аж такої ясності мислення".

[BANNER1]

2. Люди роблять все що завгодно, аби впоратися зі своїми симптомами.

42-річна жінка розказала: "Спочатку я просто приймала вітамін D. Потім додала вітамін C і цинк, який я не приймала кожного дня, але приймала інші полівітаміни.

Потім деякий час я нічого не приймала, але недавно знову взяла вітамін D, а ще приймаю B12 тільки через біль в ногах. А ну і пробіотик і трохи Омега-3 само собою".

Інша учасниця, 30 років, сказала, що вдалася до голковколювання і масажу, щоби зменшити симптоми і вона сподівається, що це їй допоможе.

"Що мені допомогло впоратися із втомою, так це дієта. Це дуже строго, але мені це справді допомогло, тому що як тільки я почала це робити, я помітила, що це покращує мої неврологічні симптоми".

3. Знайдіть лікаря, якому довіряєте.

Багато учасників дослідження описували складність доступу до медичної допомоги, частково через перехід до дистанційного консультування в час пандемії, але також через те, що відчували, що їхні симптоми не вважалися або не визнавалися лікарями, як ті, що потребують медичного втручання.

Всі учасники підкреслили важливість пошуку доброго лікаря чи терапевта, який буде серйозно ставитися до проблеми.

40-річна жінка сказала: "Я кожен раз звертаюсь до різних терапевтів.

Була одна терапевтка, яка вважала, що це все через тривожність. Вона сказала: "З вашими легенями все впорядку. Це тривога. Вам треба лікувати свою тривожність, а так то у вас все добре. Як ви збиралися пережити пандемію, якщо не позбавилися тривожності? ".

Це мене реально засмучувало, бо я насправді мала задишку... Я відчувала себе дуже і дуже самотньою і ніхто мене в цьому не розумів".

Багато учасників дослідження описували складність доступу до медичної допомоги,
частково через перехід до дистанційного консультування в час пандемії.
Фото stockgiu/Depositphotos

4. Симптоми важкі.

Багато людей із тривалим COVID можуть відчувати, що їм стає краще, лише до того, як їх знову вразить стіна втоми, або безліч нових симптомів.

"Я все ще відчував цю вагу на грудях. А потім приблизно через 14, 15 днів я прокинулася одного ранку, і цього болю там не було, – розповів 50-річний пацієнт.

"Я подумав: "О, воно скінчилось". Це було таким полегшенням, я пам'ятаю це відчуття.

І ось тоді втома вдарила... це було так, ніби мене переїхали, наче до ніг причепили додаткову вагу. Здавалося, я нічого не встигаю зробити.

Лікар сказав, що це просто післявірусна втома, яка потребує відпочинку для відновлення".

5. Прислухайтеся до себе.

Багато пацієнтів із тривалими симптомами COVID пояснювали необхідність не перетруджуватися, щоби уникнути рецидива симптомів.

34-річна пацієнтка сказала, що її симптоми настільки сильні, що вона не може до кінця почистити моркву після чистки картоплі їй необхідний перепочинок.

"Мені справді потрібно підлаштовуватися під себе.

Я не могла виконувати дві або три роботи по дому підряд, тому що мені необхідно було зробити одну роботу, сісти на 15 хвилин, а тоді зробити щось наступне. Мене це дуже лякає".

[BANNER2]

6. Помірно користуйтеся підтримкою в інтернеті.

34-річна пацієнтка сказала: "Спочатку це було так приємно, що я не була одна і що я не придумала собі все це і не відчувала себе єдиною на планеті, в кого це триває так довго.

Але чим більше сидиш серед таких же людей, тим більше стає страшно, тому я вирішила цього уникати, бо це впливає на моє психічне здоров'я".

Інша пацієнтка, 31 рік, сказала про інтернет-підтримку: "Я стараюсь не читати усі ці групи підтримки в інтернеті, бо мене це лякає і змушує ще більше переживати".

7. Дуже важливо, щоб тебе почули.

Багато з тих, хто все ще хворіє, просто хотіли, щоби їхні голоси були почуті і щоби їх досвід визнали.

Одна 42-річна пацієнтка сказала: "Я маю визнати, що це був справді загоюючий досвід спілкування з лікарями… просто відчуття того, що вас слухають і найголовніше розуміють, і ви знаєте, що це нормально, що вони поки не можуть нічого з цим зробити, але те, що ти переживаєш, є реальним".

А інша сказала таке ж про свою лікарку: "Вона просто трохи більше прислуховується до того, що я говорю, і охоче визнає: "Ну, звісно, ми не все знаємо про цей вірус, тому що він абсолютно новий".

Вона не притворяється, що все знає, або що все що відбувається, є добрим".

Вас також може зацікавити:

Як відрізнити COVID-19 від грипу за першим симптомом. Схема

Втрата нюху та смаку: чому цей симптом став №1 при COVID-19 та що з цим робити?

Ті, хто безсимптомно хворіють на COVID-19, швидше втрачають антитіла. Дослідження

Симптоми коронавірусу: як COVID-19 впливає на різні частини тіла

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні