COVID-19 у молодих людей збільшує ризик інших захворювань. Дослідження

Катерина Хорощак — 24 травня 2021, 18:07

Молоді люди після COVID-19 мають підвищений ризик розвитку нових захворювань, свідчить дослідження, яке опублікували в журналі BMJ, пише Medical News Today.

Дослідники вивчили дані 193 тис. людей з підтвердженим COVID-19 в період з 1 січня по 31 жовтня 2020 року.

Вік учасників дослідження становив 18-65 років.

Вчені перевірили, у скількох з них було діагностовано нове захворювання протягом 6 місяців після постгострої фази, яку вони визначили як період, що починається через 3 тижні після встановленого діагнозу COVID-19.

Після збору цих даних автори дослідження порівняли їх з даними з інших груп, які були госпіталізовані.

Дослідники виявили, що у 14% учасників з COVID-19 розвинулося принаймні одне нове захворювання, яке потребувало лікування після гострої фази COVID-19.

"Підвищений ризик конкретних клінічних наслідків після гострої інфекції спостерігався в низці систем органів. Зокрема, у пацієнтів були серцево-судинні, неврологічні, ниркові, респіраторні і психічні ускладнення", – повідомляють автори дослідження.

Ризик розвитку нового захворювання був на 5% вищий у цій групі в порівнянні з контрольною, у якої не було діагностовано COVID-19.

Підвищена ймовірність виникнення нового захворювання після інфекції COVID-19 не обмежувалася літніми людьми або людьми з уже існуючими захворюваннями.

У багатьох молодих людей, зокрема, у тих, у кого в минулому не було проблем зі здоров'ям, розвинулася нова хвороба після зараження COVID-19.

Вчені визнають, що дослідження має деякі недоліки, зокрема, в аналіз не включений ризик смерті через обмеженість бази даних.

Також дослідники зазначають, що, можливо, неправильно класифікували деяких учасників – хоча учасники контрольної групи не мали діагнозу COVID-19, у деяких людей хвороба могла не діагностуватися, що могло спотворити дані.

Вас також може зацікавити:

Вчені дослідили, чи може коронавірус змінювати ДНК людини

Регулярні вправи можуть допомогти захиститися від важкої форми COVID-19 – дослідження

Дослідження не підтвердили деякі побоювання щодо британського штаму COVID-19, який виявили в Україні

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні