Науковці з'ясували, як ефективно лікувати помірно високий тиск без медикаментів

Катерина Хорощак — 14 червня 2021, 11:37

Люди з помірно високим тиском і збільшеним рівнем "поганого" холестерину можуть захистити своє здоров’я і життя, ставши більш фізично активними.

Такий "рецепт" лікування запропонували Американська кардіологічна асоціація та Американський коледж кардіології, пише Medical News Today.

"Вправи повинні бути першою лінією захисту від помірних випадків гіпертонії і проблем з холестерином", – йдеться у заяві медиків, опублікованій в науковому журналі Hypertension.

Рекомендації науковців засновані на дослідженні, згідно з яким у фізично активних людей ризик розвитку серцево-судинних захворювань нижчий на 21%, а ризик смерті від них менший на 36%.

Тобто фізично активні люди рідше страждають і помирають від серцево-судинних захворювань. А регулярні вправи можуть знизити тиск та рівень "поганого" холестерину.

Фото: monkeybusiness/Depositphotos

Помірна гіпертензія, про яку йдеться в заяві медиків – це 120-139 міліметрів ртутного стовпа систолічного артеріального тиску або 80-89 мм рт. ст. діастолічного тиску.

Люди з помірно підвищеним тиском та з проблемами з холестерином, але в іншому здорові, можуть лікувати свій стан лише за допомогою регулярних вправ.

"Першою стратегією лікування для багатьох з цих пацієнтів має стати здоровий спосіб життя, зокрема, збільшення фізичної активності", – каже доктор Бетані Барон Гіббс з Університету Піттсбурга, що був головою групи, відповідальної за написання статті.

Скільки потрібно рухатися?

Науковці рекомендують мінімум 150 хвилин в тиждень аеробних вправ середньої інтенсивності, зокрема:

  • швидку ходьбу,
  • біг,
  • їзду на велосипеді,
  • стрибки зі скакалкою,
  • плавання.

Замість 150 хвилин помірних прав у тиждень можна займатися 75 хвилин в тиждень з високою інтенсивністю, зокрема, бігати, відтискатися, підтягуватися тощо.

Також медики рекомендують виконувати силові тренування мінімум 2 дні на тиждень.

Такі вправи можуть знизити систолічний артеріальний тиск на 4 мм рт.ст., діастолічний артеріальний тиск на 3 мм рт.ст., "поганий" холестерин на 3-4 мг / дл і тригліцериди на 4-12 мг / дл.

Вчені наголошують, що якщо людина займатиметься спортом ще більше часу, ніж вказано в рекомендаціях, то "може отримати ще більшу користь для здоров'я".

Водночас перевантажувати організм вправами – не варто. Ось поради, як займатися спортом вдома.

Вас також може зацікавити:

Регулярні вправи можуть допомогти захиститися від важкої форми COVID-19 – дослідження

30 вправ, які допоможуть взяти максимум з домашніх занять спортом

Тренуємося правильно. Вправи, яких краще уникати, якщо вам за 40

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні