В Україні дозволять медсестрам робити щеплення пацієнтам без залучення лікаря

Яна Осадча — 13 жовтня 2021, 16:25

В Україні планують дозволити медсестрам та медбратам в деяких випадках приймати рішення щодо щеплення пацієнта без участі лікаря.

У Міністерстві охорони здоров’я підготували відповідні зміни до наказу від 16 вересня 2011 року №595 "Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень", повідомили у відомстві.

Це надасть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря, стверджують у МОЗ.

"Особливо такі зміни актуальні в період пандемії COVID-19 та сезон грипу, коли завантаженість медперсоналу дуже висока.

Вони також покращать доступність до захисту від інфекцій, яких можна запобігти з допомогою вакцинації", – запевняють у міністерстві.

Фото: evgenyataman /Depositphotos

До здійснення щеплень будуть допущені медсестри та медбрати, які пройдуть спеціальну підготовку.

Молодший медперсонал навчать надавати допомогу в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину, таких як тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо.

У МОЗ зазначають, що за пацієнтом залишиться право вибору – погодитися на консультування та вакцинацію за участю медсестри або медбрата чи звернутися перед щепленням за консультацію до лікаря.

Окрім того, визначено перелік станів та ситуацій, при яких висновок лікаря про вакцинацію є обов’язковим.

Перед вакцинацією батьки дитини заповнюють анкету, в якій вказують, чи є в дитини алергія, підвищена температура, хронічні захворювання, схильність до кровотеч, тощо. Якщо в дитини наявний хоч один з цих станів, вакцинація не проводиться.

Інформація щодо дорослих наразі відсутня.

Дитину має додатково має проконсультувати лікар загальної практики – сімейний лікар.

"Здійснення щеплень молодшим медичним персоналом без участі лікаря є стандартною медичною практикою в багатьох країнах світу.

Так, в США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі та інших країнах право здійснювати вакцинацію мають не тільки медичні сестри та брати, але й фармацевти, а, наприклад, в Австрії та Бельгії до щеплень залучають медичних студентів", – запевняють у МОЗ.

Зараз зміни винесені на громадське обговорення.

Вас також може зацікавити:

Повільні темпи: лише 70% дітей щеплять до кінця року замість необхідних 95% – ЦГЗ

У МОЗ розповіли, коли невакцинованих проти COVID-19 вчителів перестануть допускати до роботи

В Україні не плануються масові щеплення 3 дозою вакцини проти COVID-19 – МОЗ

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні