В Україні зафіксовано 17 випадків поліомієліту – представник ВООЗ

Яна Осадча — 9 листопада 2021, 13:12

Всесвітня організація охорони здоров’я зафіксувала 17 випадків поліомієліту у двох регіонах України.

Наразі організація намагається зрозуміти, як поширився вірус в громаді, щоб надати рекомендації українським органам влади для вживання відповідних заходів, заявив представник ВООЗ в Україні доктор Ярно Хабіхт в інтерв'ю "Українській правді Життя".

Перший випадок поліомієліту стався в Рівненській області, другий – в Закарпатській.

Перший випадок пов'язаний з циркулюючим поліовірусом вакцинного походження 2-го типу (цПВВП2), а другий випадок після лабораторного підтвердження виявився не (цПВВП2).

Фото: gustavofrazao/Depositphotos

За словами Хабіхта, вакцинний штам загрожує саме невакцинованим.

ВІДЕО ДНЯ

"Треба усвідомити, що поширюється він саме тому, що в Україні низьке охоплення щепленням, та під час COVID-19 система рутинної вакцинації стає вразливою", – каже він.

Представник ВООЗ закликає щепити дітей, щоб не стати свідками повернення вірусу.

"Україна не унікальна в цьому випадку. Ми бачимо такі випадки в Таджикистані, де зараз відбувається реагування на спалах, та деяких інших країнах", – говорить Хабіхт.

Він також не виключає можливості додаткових турів вакцинації по всій країні.

За його словами, для першого реагування важливо пришвидшити щеплення інактивованою (неживою) вакциною.

Бо сама ця вакцина надає сильний індивідуальний захист та рятує дітей від паралічу. Але вона не зупиняє розповсюдження хвороби.

"Але важливо бути готовим до щеплення оральною вакциною. Це необхідно робити практично одночасно з інактивованою. Оральних вакцин декілька і, так само як з COVID-19, завжди є питання вчасного постачання", – зазначив представник ВООЗ.

Він також повідомив, що нещодавно зареєстрована нова оральна полівакцина проти другого штаму поліовірусу набагато стабільніша генетично.

"У вірусу менше шансів мутувати, а отже, ймовірність повернення у форму, яка може викликати параліч в умовах низького імунітету, значно нижча", – каже він.

Ця вакцина внесена до переліку ВООЗ для застосування у надзвичайних ситуаціях в усьому світі.

Чи отримає її Україна, буде зрозуміло зі стратегії, яка буде схвалена.

"Зараз Україні важливо зосередитись на нарощуванні темпів щеплення інактивованою вакциною, завершити розслідування та визначити стратегію реагування", – зазначає представник ВООЗ.

Нагадаємо, на 1 жовтня 2021 в Україні рівень охоплення трьома дозами вакцин проти поліомієліту дітей до року становить 59,7%.

На Рівненщині через випадок поліомієліту МОЗ планує вакцинувати всіх дітей до 5 років включно, а невакцинованих дітей не допускати до навчання.

Вас також може зацікавити:

В Україні виникла загроза поширення поліомієліту – МОЗ

В Україні посилять профілактичні заходи проти поліомієліту, гепатиту В, туберкульозу та інших інфекцій

У ВООЗ вважають несправедливим, що вакциновані CoronaVac не можуть вільно подорожувати

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні