Науковці знайшли у Китаї понад 20 вірусів у диких тварин, які можуть бути небезпечними для людей

— 21 лютого 2022, 17:29

Вчені дослідили віруси диких тварин, яких можна придбати на ринку в Китаї. Науковці ідентифікували 102 патогени, які уражають ссавців. Понад 20 з них є потенційно небезпечними для людей, оскільки можуть спричинити епідемії та пандемії.

Результати дослідження вчених з Китаю та США опублікували у журналі Cell.

Різноманіття тварин на ринку

Через контакти з дикими тваринами, зокрема через споживання їхнього м'яса, люди можуть заражатися вірусами, що надалі може спричинити спалах нової хвороби. У ВООЗ припускають, що саме так трапилося з коронавірусом SARS-CoV-2 – він потрапив до людини від китайських кажанів.

Науковці вирішили дослідити віруси 18 видів диких тварин, які є делікатесами у Китаї та продаються на ринках. Зокрема, були й зразки з відомого ринку Хуанань у Вухані (саме з цього міста поширився вірус COVID-19).

Фото: lifeonwhite/Depositphotos

В "асортименті" на продаж були бамбукові щури (Rhizomyinae), бабаки, панголіни, їжаки та вівери (Viverridae). Останніх, до речі, віднесли до групи з потенційно "високим ризиком".

Науковці досліджували й рідкіснішу дичину, яка потрапляє на продаж нелегально. Проте етична проблема відходить на другий план – пріоритетом стало здоров'я.

Що виявили науковці?

Дослідники обстежили 1941 дику тварину. Вони належали до 5 рядів ссавців:

  • гризунів;
  • панголіноподібних;
  • хижих;
  • комахоїдних;
  • зайцеподібних.

У тварин взяли зразки біоматеріалів з органів дихання та випорожнень. Науковці проаналізували їх методом секвенування РНК. Таким чином вони дослідили генетичну інформацію вірусів.

Деякі тварини виглядали хворими, наприклад, у дикобразів відмічали параліч, у панголінів – анорексію та судоми, у бабаків – грипоподібні прояви, а в єнотів – нежить.

Науковці виявили 102 специфічних віруси, з яких 65 ніколи не описували. У жодному зразку не виявили близькоспоріднених до SARS-CoV-2 збудників.

У результаті дослідники виокремили 21 вид потенційно найбільш загрозливих вірусів для людини. Їхніми носіями є вівери, дикобрази, нутрії, бамбукові щурі, єнотовидні собаки та малайські панголіни.

Серед патогенів був вірус пташиного грипу H9N2. Він поширений у свійських птахів та вже інфікував людей у Китаї. Його також ідентифікували у вівер та борсуків, які мали ознаки респіраторної інфекції.

У диких тварин знайшли вірус грипу типу В, вірус парагрипу людини та вірус Норволк. Раніше науковці вважали, що цей патоген може уражати людей та домашніх тварин.

Вчені наголошують: ослаблений організм тварин може призвести до передачі вірусів між видами та їхнього розвитку. Також віруси в організмах дичини можуть мутувати та потенційно ставати небезпечними для людей.

Вас також може зацікавити:

COVID-19 у домашніх улюбленців: небезпека, симптоми та чи можна заразитися

У Гонконзі вб’ють 2 тисячі хом’яків після спалаху COVID-19 в зоомагазині

Компанія Moderna розробляє три м-РНК вакцини проти відомих захворювань

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні