Зелений чай матча: трендовий напій чи корисний продукт

Анна Бей — 19 серпня 2023, 12:00

Чай матча – це різновид зеленого чаю.

Напій матча корисний для мозку, печінки, профілактики хронічних захворювань та інших аспектів здоров'я завдяки вмісту антиоксидантів.

УП.Життя використали джерела healthline, National Library of Medicine, ScienceDirect, Harvard T.H. Chan School of Public Health, BBC Good Food, The Strategist та дізнались чим корисна матча, як приготувати та як пити японський чай матча.

Як вирощують чай матча

Як і зелений чай, матча походить від рослини Camellia sinensis. Однак вона вирощується по-іншому і має унікальний профіль поживних речовин.

Фермери затінюють рослини, з яких вирощують матча, протягом більшої частини періоду росту. Відсутність прямих сонячних променів збільшує вироблення хлорофілу, підвищує вміст амінокислот і надає рослині темно-зеленого відтінку.

ВІДЕО ДНЯ

Після збору листя стебла і жилки видаляють, а листки подрібнюють на дрібний порошок. Це і є порошок зеленого чаю матча.

Матча містить поживні речовини з усього чайного листа та має в складі більше кофеїну та антиоксидантів, аніж зелений чай.

Матча має в складі більше кофеїну та антиоксидантів, аніж зелений чай. Фото: vetre/Depositphotos

Читайте також: Небезпечні кімнатні рослини: що приховують яскраві пелюстки та дрібні голки

Чай матча: користь та поживні властивості

Професор Гарвардської школи громадського здоров'я Френк Ху зазначає, що існують переконливі докази того, що зелений чай матча є корисним для здоров'я напоєм.

"Якщо ви виробите звичку регулярно вживати матча, в довгостроковій перспективі ви можете отримати певні переваги для здоров'я. Проте якщо ви просто посипаєте морозиво порошком матча – то не думаю, що це сильно допоможе", – пояснює Френк Ху.

Читайте також: Суперфуди: кіноа, чіа та годжі. Чи не міф їхня корисність?

  • Має високий вміст антиоксидантів

Матча багата на катехіни – рослинні сполуки, що діють як природні антиоксиданти.

Вони допомагають стабілізувати шкідливі вільні радикали – сполуки, які можуть пошкоджувати клітини та викликати хронічні захворювання.

Чай матча вирощують у тіні. Коли листя збирають, вміст катехінів у ньому нижчий, ніж в інших видах зеленого чаю. Однак при розчиненні у воді його виробляється в 3 рази більше.

Матча багата на катехіни – рослинні сполуки, що діють як природні антиоксиданти. Фото: Louno/Depositphotos
  • Може допомогти захистити печінку

Деякі дослідження показали, що матча може запобігти пошкодженню печінки та знизити ризик її захворювань. Однак необхідні додаткові дослідження для вивчення впливу на загальну популяцію.

Читайте також: 7 ознак того, що ви не отримуєте достатню кількість вітамінів

  • Прискорює роботу мозку

Науковці пишуть, що матча покращує увагу, пам'ять та швидкість реакції.

Зелений чай матча містить кофеїн і L-теанін, які також покращують роботу мозку.

Концентрація кофеїну в матча вища, ніж в зеленому чаї. Залежно від типу, сорту та обробки, зелений чай містить близько 11-25 мг/г кофеїну, а матча – 19-44 мг/г.

Читайте також: Які продукти корисні для нашого мозку, а які йому шкодять? Пояснює наука

  • Може допомогти при схудненні

Зелений чай добре відомий своєю здатністю сприяти схудненню.

Згідно з дослідженнями, разом із дієтою та фізичними вправами вживання до 500 мг зеленого чаю на день протягом 12 тижнів може знизити індекс маси тіла.

Хоча більшість досліджень були зосереджені на зеленому чаї, матча походить з тієї ж рослини та містить схожі сполуки.

Зелений чай матча є корисним для здоров'я напоєм. Фото: aengza001gmail.com/Depositphotos

Види порошку матча

Існує два основних види порошків матча, які варто знати: церемоніальний та кулінарний сорти.

  • Церемоніальний найкраще підходить для пиття традиційним способом, чи з додаванням у лате наприклад. За словами Мішель Пуян, власниці нью-йоркської кав'ярні: "Не існує офіційного визначення або правил щодо того, що таке "церемоніальний сорт", але зазвичай це матча, виготовлена з наймолодших, найніжніших листочків, перетертих каменем, щоб зберегти їхню прохолоду".
  • Матча кулінарного сорту краще підходить для випікання. "Кулінарний сорт повинен мати більш насичений смак, щоб він міг протистояти солодощам, молочним продуктам чи будь-чому іншому, з чим його змішують", – каже Пуяне.

Слід зазначити, що ви можете випікати десерти і з церемоніальним порошком. Проте треба бути обережним, щоб не витрачати супердорогий продукт.

Справжня матча має яскравий, насичений зелений колір. Але залежно від якості листя та способу його обробки, він може варіювати від світло-жовто-зеленого до насиченого зеленого. На колір порошку матча також впливає його вік – старіший буде жовто-зеленим, свіжіший – більш яскраво-зеленим.

Залежно від якості листя та способу його обробки, він може варіювати від світло-жовто-зеленого до насиченого зеленого. Фото: Naltik/Depositphotos

Читайте також: Вітаміни та біологічні добавки. Наскільки вони корисні та про що мовчать виробники?

Як приготувати матча чай

Існує багато способів насолодитися продуктом.

  • Для приготування традиційного чаю матча просійте 1-2 чайні ложки (2-4 грами) порошку матча в чашку, додайте 60 мл гарячої води та перемішайте.
  • Ви також можете регулювати співвідношення порошку матча до води залежно від бажаної консистенції.
  • Для більш рідкого чаю зменште кількість порошку до половини чайної ложки (1 грам) і змішайте з 90-120 мілілітрів гарячої води.
  • Для більш концентрованого варіанту змішайте 2 чайні ложки (4 грами) порошку з 30 мілілітрів води.
  • Ви також можете додавати матча з куркумою в чай, лате, молочні страви та напої, десерти, такі як морозиво або печиво.
Для приготування традиційного чаю матча просійте 1-2 чайні ложки (2-4 грами) порошку матча в чашку, додайте 60 мл гарячої води та перемішайте. Фото: serezniy/Depositphotos

Читайте також: Що потрібно знати про спаржу та як її готувати: 3 простих рецепти

Рецепти страв та напоїв з порошком зеленого чаю матча

Матча – лате

Інгредієнти:

  • 1 чайна ложка порошку чаю матча
  • 1 чайна ложка кленового сиропу або меду
  • 250 мілілітрів молока

Приготування:

  • Покладіть матча та сироп чи мед у чашку, влийте 1 столову ложку щойно кип'яченої води та розмішайте до стану густої пасти.
  • Нагрійте молоко до утворення пари, а потім, якщо можете, збийте його до утворення піни.
  • Вилийте молоко в чашку з матча.
Матча-лате. Фото: teelesswonder/Depositphotos

Матча – морозиво

Інгредієнти:

  • 1 столова ложка порошку матча
  • 400 грамів кокосового йогурту
  • 2-3 столові ложки кленового сиропу
  • 100 мілілітрів води

Приготування:

  • Збийте порошок матча з йогуртом, кленовим сиропом і 100 мілілітрами води
  • Розлийте масу у формочки для льодяників і заморозьте принаймні на 4 години або на ніч.
Матча-морозиво. Фото: musicphone1/Depositphotos

Млинці зі шпинатом та матча

Інгредієнти:

  • 2 чайні ложки порошку матча
  • 60 грамів шпинату
  • 100 мл молока
  • 200 грамів борошна
  • 1 чайні ложки розпушувача
  • 2 столові ложки кленового сиропу
  • ½ чайної ложки ванільного екстракту
  • 3 яйця
  • 25 грамів розтопленого вершкового масла

Для подачі (за бажанням):

  • гроно зеленого винограду
  • кілька листочків м'яти
  • 1 зелене яблуко або груша, нарізане скибочками
  • 4 столові ложки натурального йогурту

Приготування:

  • Покладіть порошок матча, шпинат і молоко в блендер та збийте до однорідної маси.
  • Перелийте в миску з рештою інгредієнтів для млинців і збивайте, доки суміш не стане однорідною та без грудочок.
  • Розтопіть невеликий шматочок вершкового масла у великій сковороді з антипригарним покриттям і починайте смажити млинці, викладаючи на кожен приблизно по 2 столові ложки тіста.
  • Смажте їх 2-3 хвилини, потім переверніть і смажте ще хвилину з іншого боку.
  • Подавайте млинці з фруктами та йогуртом за бажанням.
Млинці зі шпинатом та матча. Фото: NewAfrica/Depositphotos

Читайте також: 12 міфів про харчування, які розвінчує наука: сніданок, кава, вода, глютен, лактоза та наша "худа-повна" фігура

Реклама:

Головне сьогодні