На Закарпатті з діагнозом гепатит А госпіталізували 11 людей, серед них – діти

Анастасія Поя — 2 листопада 2023, 18:25

На Закарпатті з діагнозом гепатит А госпіталізували 11 людей, зокрема п'ятеро дітей.

Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на директора департаменту охорони здоров'я Закарпатської обласної військової адміністрації Анатолія Пшеничного.

За його словами, від початку 2023-го року на Закарпатті виявили 125 випадків захворювання.

Раніше ми повідомляли, що на Вінниччині надійшло 247 повідомлень про гепатит А. З них лабораторно підтверджено 207 випадків.

Водночас головний санітарний лікар Івано-Франківщини Руслан Савчук заперечив, що в області зафіксовано спалах гепатиту А, про що напередодні писали ЗМІ. За його словами, є поодинокі випадки.

Фото: TEK IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty Images

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти.

Також не варто використовувати воду з неперевірених джерел, а будь-яку не бутильовану слід обов’язково кип’ятити перед вживанням.

Ретельне миття рук із милом після відвідування туалету, перед їжею і після контакту зі сміттям теж допомагає уникнути та запобігти зараженню.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів:

  • слабкість;
  • підвищена температура;
  • діарея;
  • блювота;
  • жовтяниця.

Проти гепатиту А можна щепитися, вакцини зареєстровані в Україні та продаються на фармринку.

Читайте також: Гепатит невідомого походження: у МОЗ назвали симптоми у дітей, які не варто ігнорувати

Реклама:

Головне сьогодні