В Україні виявили ще трьох інфікованих субваріантом COVID-19 "Пірола" – Кузін

Ірина Батюк — 27 грудня 2023, 18:59

Упродовж минулого тижня в Україні зафіксували три випадки інфікування субваріантом коронавірусу "Пірола". Двоє хворих – з Вінницької області, один – з Кропивницького.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. За його словами, усі захворілі – жінки, старші 50 років.

Перший лабораторно підтверджений випадок нового підвиду COVID-штаму Омікрон під назвою "Пірола" виявили на Рівненщині 7 листопада. На нього захворів 20-річний чоловік.

Як і тоді, ці випадки "Піроли" вдалося розпізнати завдяки секвенуванню – лабораторному дослідженню, що дозволяє генетично розшифрувати вірус і виявити, які мутації відбулися у його геномі.

Фото: Wlad_Mus/Depositphotos

"Зараз територією України циркулює 17 штамів вірусу SARS-CoV-2 – це різні субваріанти штаму "Омікрон". За ними ведеться епідеміологічне спостереження як на рівні України, так і в усьому світі.

У кожного субваріанту є певні особливості, але за клінічними симптомами це або середній, або легкий перебіг захворювання", – зазначив Ігор Кузін.

Читайте також: Новий підвид COVID-штаму Омікрон "Пірола" не призводить до ускладнень – Ляшко

Загалом за минулий тиждень в Україні зареєстровано майже 9 тисяч випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 43 українців – усі вони були старші 30 років.

У міністерстві нагадують, що вакцинація є єдиним способом набути імунітет, а в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби.

"Пункти щеплення в країні забезпечені безоплатною вакциною проти COVID-19, тому людям, які пропустили щеплення, або особам з групи ризику важкого перебігу захворювання необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та вакцинуватися", – каже Кузін.

Читайте також: Вакцинація захищає від тяжкого перебігу COVID-19 при інфікуванні "Піролою" – лікар-імунолог

Реклама:

Головне сьогодні