Синдром полікістозних яєчників може впливати на роботу мозку – дослідження

— 2 лютого, 20:40

Вчені дослідили роботу мозку жінок середнього віку і з’ясували, що наявність синдрому полікістозних яєчників (СПКЯ) пов’язана зі зниженням когнітивних здібностей у більш пізньому віці.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, ця хвороба вражає від 8% до 13% дівчат і жінок репродуктивного віку по всьому світу. До 70% можуть мати це захворювання і не знати про це, пише CNN.

До симптомів відносять нерегулярний менструальний цикл, зміни на шкірі (висипання та збільшення волосся на обличчі), новоутворення на яєчниках. В окремих випадках воно може навіть спричинити безпліддя.

У дослідженні, результати якого опубліковані у науковому журналі Neurology, взяли участь 907 жінок, за якими спостерігали протягом 30 років. На момент початку експерименту їм було від 18 до 30 років. Учасниці пройшли тестування на пам’ять, вербальні здібності, концентрацію уваги та швидкість обробки інформації.

У тесті на увагу 66 жінок із синдромом полікістозних яєчників отримали бал, у середньому приблизно на 11% нижчий, ніж учасниці, в яких не було захворювання. Ті, хто страждає від полікістозу, також отримали нижчі бали за показниками пам’яті та вербальних здібностей.

Фото: serezniy/Depositphotos

"СПКЯ пов'язаний із такими захворюваннями, як ожиріння і діабет, які можуть призвести до проблем із серцем. Однак про те, як цей синдром впливає на здоров'я мозку, відомо мало", – зазначила провідна авторка дослідження, директорка дослідницької програми з вивчення СПКЯ Каліфорнійського університету в Сан-Франциско Хізер Хаддлстон.

Вона пояснила, що "результати засвідчують те, що жінки з цим захворюванням мають гіршу пам’ять і мислення, а також у них відбуваються певні зміни в мозку". Це буде мати вплив на важливі сфери: якість життя, кар’єрний успіх і фінансова безпека.

Просканувавши мозок жінок, вчені помітили, що порівняно з тими, хто не мав СПКЯ, у 25 жінок із цим захворюванням біла речовина була у гіршому стані, що може свідчити про старіння мозку.

"Отримані дані підкреслюють "потенційну когнітивну вразливість" у жінок із СПКЯ, хоча важливо знати, що це когнітивні слабкості, а не порушення", – зазначила Полін Макі, професорка і директорка Програми досліджень психічного здоров’я жінок Університету Іллінойсу в Чикаго.

Однак висновки дослідження слід інтерпретувати обережно. Воно показало зв’язок між СПКЯ та зниженням когнітивних функцій, але не довело, що саме захворювання спричиняє зниження роботи мозку, кажуть вчені.

"Ми можемо спостерігати те, що відбувається, коли синдром полікістозних яєчників не лікувати. Однак якщо пацієнти долають неприємні симптоми цієї хвороби, то роблять багато для підтримки здоров’я свого мозку", – зауважив Матея Перович, докторант кафедри психології Університету Торонто.

Раніше ми розповідали, що купання в холодній воді може полегшити симптоми клімаксу.

Читайте також: 10 незручних питань про жіноче здоров'я – відповіді гінеколога

Реклама:

Головне сьогодні