Ризики інсульту та інфаркту: чим корисні і шкідливі веганські й вегетаріанські дієти

— 6 вересня 2019, 15:30

Веганські і вегетаріанські дієти можуть збільшити ризик інсульту, але зменшити ризик інфаркту, вважають науковці.

Про це повідомив Bloomberg.

Вегетаріанці і вегани в п'ять разів частіше страждають від інсульту. Фото: VitalikRadko/Depositphotos

Дослідження, проведене в Оксфордському університеті, за 18 років зареєструвало 2820 випадків ішемічної хвороби серця і 1072 випадки інсульту.

Воно включало дані 48 488 осіб без історії хвороби серця або інсульту на початку дослідження.

ВІДЕО ДНЯ

Після врахування факторів, які могли вплинути на результати, науковці визначити, що у людей, які дотримуються цих дієт, ризик серцево-судинних захворювань на 22% нижчий, ніж у м'ясоїдів.

У тих, хто їсть рибу, але без м'яса, ризик нижчий на 13%.

Проте дослідники виявили, що вегетаріанці і вегани в п'ять разів частіше страждають від інсульту, ніж м'ясоїди, що, на їхню думку, може бути частково пов'язане з нестачею вітамінів.

Вас також може зацікавити:

Чи рятують харчові добавки і від яких хвороб? Вчені вивчили досвід 1 млн осіб

Правильне харчування: чи знайомі вам його базові принципи? ТЕСТ від лікарів-дієтологів

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні