Як пов’язані вживання алкоголю і ризик інсульту? Пояснює МОЗ
Вживання алкоголю збільшує ризик виникнення інсульту: що більше випито, то вищим він є. Йдеться і про регулярний вжиток алкоголю, і про нерегулярні, але значні його дози.
Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я, алкоголь збільшує ризик інсульту і безпосередньо, і опосередковано.
Так, наприклад, вживання алкоголю збільшує артеріальний тиск, а гіпертензія – це причина половини всіх інсультів. Крім того, алкоголь спричиняє ендотелійну дисфункцію – руйнує здатність судин розширюватися при зростанні об’єму крові. Це закладає підвалини для подальшої хронічної гіпертензії.
Вживання алкоголю також може стати причиною миготіння (фібриляції) передсердь, а це в п’ятеро разів збільшує ризик ішемічного інсульту. До того ж він спотворює дію ліків для запобігання тромбозам (антикоагулянтів) і препаратів при миготінні передсердь. Це теж може завершитися інсультом, кажуть у МОЗ.
Фото: serezniy/Depositphotos |
"Алкоголь пошкоджує клітини печінки, і, як наслідок, печінка може утворювати недостатньо факторів згортання крові. А це – істотний ризик крововиливів у мозок, при наявності вже "пошкоджених" судин", – пояснюють у міністерстві.
Там додають, що споживання алкоголю часто супроводжує нездоровий патерн поведінки: куріння, малоактивний спосіб життя, незбалансоване харчування чи недотримання лікарських призначень.
"Це все робить свій внесок в зростання ризику інсульту. Безпечної дози алкоголю не існує. Бажаєте зберегти здоров’я – повністю відмовтеся від алкоголю", – рекомендують у МОЗ.
Нагадаємо, раніше ми писали, як розпізнати інсульт та надати першу допомогу і надати домедичну допомогу.
Читайте також: Інсульт – не вирок. Як отримати допомогу від держави