Не пов'язаний зі схудненням: у препаратів Ozempic і Wegovy знайшли ще один позитивний ефект

— 14 травня, 12:07
Не пов'язаний зі схудненням: у препаратів Ozempic і Wegovy знайшли ще один позитивний ефект
Препарати від ожиріння та діабету Wegovy та Ozempic можуть знизити ризик інфаркту
Carolina Rudah/Getty Images

Активний компонент препаратів для лікування ожиріння та діабету Wegovy та Ozempic – семаглутид – може знизити ризик інфаркту, інсульту або смерті від серцево-судинних захворювань на 20%.

Про це йдеться у дослідженні науковців Університетського коледжу Лондона, представленого на Європейському конгресі з ожиріння, пише The Guardian.

Наразі одними з найефективніших засобів для боротьби з ожирінням є препарати з діючими речовинами ліраглутид (торгова назва Саксенда) та семаглутид (торгова назва Вегові).

Семаглутид – це ін'єкційна речовина, яка міститься у препаратах для лікування ожиріння та діабету 2 типу. Він діє шляхом пригнічення апетиту та збільшення секреції інсуліну.

Згідно з результатами дослідження, семаглутид позитивно впливав на серцево-судинну систему учасників – незалежно від їхньої початкової ваги або кількості втрачених кілограмів.

Дослідження, в якому взяли участь 17 604 дорослих з ожирінням, тривало 40 місяців. Учасники були випадковим чином розподілені на групи, які отримували або семаглутид, або плацебо.

Результати показали, що учасники, яким призначали семаглутид, втратили в середньому 10,2% маси тіла та 7,7 см у талії протягом чотирирічного періоду, тоді як група плацебо втратила 1,5% маси тіла та 1,3 см у талії.

Дослідники вважають, що семаглутид може стати революційним способом лікування ожиріння та покращення серцево-судинного здоров'я.

"Це фантастичний препарат, який дійсно змінює правила гри. Це дослідження говорить про те, що семаглутид може мати й інші механізми позитивного впливу на серцево-судинну систему, окрім схуднення", – каже директор Національного інституту досліджень результатів серцево-судинних захворювань Джон Дінфілд.

Він вважає, що цей препарат слід призначати рутинно для лікування серцево-судинних захворювань.

Важливо! Цей матеріал ґрунтується на останніх та актуальних наукових дослідженнях, носить виключно інформаційно-довідковий характер і не може бути основою для встановлення медичного діагнозу. Щоб встановити діагноз, обов'язково зверніться до лікаря!

Нагадаємо, раніше науковці виявили, що препарат для лікування діабету Ozempic компанії Novo Nordisk уповільнює прогресування хронічної хвороби нирок у пацієнтів. Ще одне дослідження продемонструвало, що Ozempic допомагає покращити стан печінки у людей з ВІЛ.

Крім того, вчені дослідили препарат Ozempic на ризик появи суїцидальних думок. Науковці не виявили ознак збільшення суїцидальних думок у пацієнтів, які приймали препарати проти діабету та для схуднення – Ozempic та Wegovy.

Анастасія Мосорко, "УП. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні