Студенти-випускники медвишу Богомольця побоюються за свої дипломи

— 26 лютого 2018, 14:07

Студенти-випускники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця хвилюються, чи зможуть через оголошений безстроковий страйк завершити виш та отримати дипломи.

Про це вони розповіли на брифінгу в Українському кризовому медіацентрі.

Студенти в Українському кризовому медіа-центрі

Дуже хвилююся, чи зможу вчасно закінчити університет і отримати диплом. Я вступила в університет не для того, щоб ходити на страйки невідомо за що. Жоден з моєї групи не підписувався на страйк. Те, що вирішило студентське самоврядування, іде всупереч бажанню студентів, – розповіла студентка 6 курсу Марія Копоть.

За її словами, студенти прийшли на пари і побачили залізні колодки на дверях і написи, що оголошено страйк.

Відсторонення ректора було тимчасовим, і якби комісія не знайшла порушень, ректор повернувся б до своїх обов'язків. Нас змусили не йти на навчальний процес.

Про страйк всі повинні бути попереджені за 7 днів, а нам про це повідомили вчора (25 лютого – УП) після обіду. Це 7 днів? В центрі псевдострайку нам сказали, що ми, обираючи представників студентського самоврядування, делегували їм свої права. Тоді ми просто безправні, так виходить? – каже Копоть.

Інша 6-курсниця Олександра Логвиненко додала, що спудеї дізнались про страйк о 7 вечора.

– У повідомленні від старост, замдекана було написано, що студенти на це погодились і це підтримують, мене обурило. На пару з моєї групи прийшло 2 людини і ніхто з викладачів не зміг пояснити, чому ніхто не хоче проводити з нами пари і доки це триватиме.

Не пояснили, як буде зафіксовано чи ні моя присутність в ці дні, сказали сидіти вдома і стежити за новинами на сайті або йти на фіз-хім і підтримувати. Що, де кого? Не пояснили. Я хочу бути лікарем і отримати диплом. Всіх моїх знайомих, тих, кого я поважаю, які хочуть не просто закінчити університет, а бути частиною системи охорони з0доров'я, це обурює, – сказала Логвиненко.

– Більшість студентів прийшли на пари і побачили зачинені ланцюгами корпуси або викладачів на кафедрах, які були розгублені і погодились проводити заняття. Страйк оголосили без урахування думки колективу студентів та працівників, тому ми з цим не погоджуємось, не хочемо бути іграшками в маніпуляціях та розбірках між університетом та міністерством, – каже 6-курсниця і співзасновниця M-Gate Оксана Михайлюк.

Ввечері 25 лютого медунівеситет Богомольця оголосив безстроковий страйк на підтримку ректора.

[L]Мовляв, протестуватимуть студенти та трудовий коллектив через "безпрецедентне брутальне та незаконне втручання керівництва МОЗ в незалежність та самоврядність НМУ".

Заява підтримує ректора Катерину Амосову та вимагає відсторонення від обо'язків в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Фото Олександри Чернової, hromadske.ua

На сторінці страйккому також сказано, що причина пропуску навчальних занять на період страйку буде вважатися поважною, а студентам дозволять відпрацювати їх під час подальших поточних занять та підсумкових модульних контролів.

Фото Олександри Чернової, hromadske.ua

Під оголошеннями страйккому та НМУ студенти обурювались зривом занять через страйк.

Для збільшення натисніть на зображення

МОЗ закликає не допустити зриву навчального процесу.

Cтуденти повідомили "УП.Життя", що центральні корпуси вишу зачинені на ланцюги і надіслали відповідні фото.

Зачинені ланцюгами корпуси вишу

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що це не страйк студентів та викладачів, а саботаж деяких членів адміністрації та деканів НМУ.

До страйккомітету увійшли студпарламент, студентський профком, ГО "Студентська довіра", декани та проректори, профспілковий комітет університету.

Координаторами страйккому є:

  • декан другого медфакультету Літвінова Наталія Юріївна
  • Сергій Суровцев, голова студради стоматфакультету;
  • Василь Гілюк, голова ГО "Студдовіра".

У Facebook з'явилось повідомлення нібито від офіційної сторінки страйккому про те, що студентський гуртожиток закриють, щоб люди масово йшли на ходу до МОЗ.

Таке повідомлення з'явилось у соцмережах нібито від імені страйккомітету

У коментарі "УП.Життя" Василь Гілюк заперечив цю інформацію, назвавши сторінку фейковою. За його словами, офіційною є лише ця сторінка.

На ній з'явилось повідомлення про те, що для підтримки студентів та співробітників, які з 26 лютого 2018 року розпочали безстроковий страйк, відкрили банківський рахунок.

№ рахунку в Приватбанку 4149 4391 0242 3450

Нагадаємо, 20 лютого ректора медвишу Богомольця Катерину Амосову МОЗ відсторонило від посади на час службової перевірки.

Офіційна причина: зрив ліцензованого тестування "Крок" для студентів-стоматологів.

Катерина Амосова назвала рішення МОЗ незаконним і заявила, що заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський намагався змусити її порушити закон, погрожуючи звільненням.

Того ж дня представники студентського самоврядування заблокували вхід у ректорат, не допускаючи до роботи призначеного в.о. ректора Михайла Захараша.

Заблокований вхід в ректорат

Деталі про ці перипетії можна почитати за лінком.

Ми продовжуємо відстежувати ситуацію.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні