Скоро в школу! Що варто підготувати дитині. Радить МОЗ

— 15 серпня 2019, 15:30

Пам'ятаєте це відчуття тривоги, яке тим більше, чим ближче кінець серпня?

Скоро в школу!

Якщо вдома школярик, то батьки хвилюються не менше за дітей.

Міністерство охорони здоров'я України (МОЗ) радить батькам, що варто підготувати до школи, щоб повернення до навчання було радісним та не зашкодило здоров'ю.

Підготуйте дитину до школи психологічно. Дбайте про сон та харчування. Фото: EDZbarzhyvetskyi/Depositphotos

Здоров'я

👩‍⚕️ Переконайтеся, що зі здоров’ям дитини усе гаразд. Перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд у педіатра чи сімейного лікаря, з яким ви підписали декларацію для дитини.

💉 Надолужте усі пропущені щеплення. Найоптимальніший час уведення вакцин для найефективнішого захисту дітей від інфекційних хвороб визначає Календарем профілактичних щеплень.

Невакциновані діти не можуть відвідувати школи та садки

Нагадуємо, що невакциновані діти не можуть відвідувати школу, крім випадків, коли у дитини є медичні протипоказання щодо щеплення. Законність цієї вимоги підтвердив Верховний Суд України у Постанові.

Одяг та шкільні принади

👔 Перевірте, чи придбали усі необхідні речі. Наприклад, шкільну форму або портфель. Одяг має бути з максимальним вмістом натуральних волокон.

🎒 Правильно підібраний рюкзак, якщо школяр носитиме його правильно, вбереже дитину від проблем зі спиною. Безпечний і якісний шкільний портфель має важити не більше 1 кг, мати ортопедичну спинку, світловідбивні елементи та дві широкі і м’які плечові лямки.

Звертайте увагу на харчування

🍏 Привчайте дитину до здорового харчування. МОЗ України розробляє норми, а вже місцева влада має забезпечити харчування учнів. Водночас харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі вбережуть дитину від численних хвороб, зроблять її бадьорішою й уважнішою.

🍏 Зробіть основою раціону овочі й бобові. Стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи. Готуйте рибу 2-3 рази на тиждень і м’ясо (переважно птиці і кролика). Мінімізуйте кількість солі та цукру.

Підготуйте дитину психологічно

Говоріть з дітьми про початок навчання, зустріч з друзями, нові цікаві знання (і поза школою) та усіляко демонструйте своє позитивне ставлення, щоби сформувати позитивні асоціації з новим навчальним роком.

Також дбайте, щоби дитина спала достатньо.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні