Освітяни просять Шмигаля призначити кваліфікованого очільника МОН і назвали своїх фаворитів

Катерина Хорощак — 17 червня 2020, 10:59

Громадські освітні організації, батьки та небайдужі звернулися до народних депутатів, президента та прем’єра, щоб ті призначили кваліфікованого очільника Міністерства освіти і науки.

Також вони назвали критерії, яким мав би відповідати міністр.

ГО стверджують, що реформа освіти є однією з ключових реформ країни, "адже вона про якість освіти наших дітей, які в майбутньому будуватимуть економіку та інші важливі сфери життя країни".

Тому майбутні міністр або міністерка:

  • має бути людиною, відданою цінностям реформи освіти в Україні, розуміти її важливість, а також поділяти мету реформи: гармонізацію вітчизняної системи освіти з принципами та організаційною структурою провідних освітніх систем світу.
  • Кандидат / кандидатка має розуміти, що реформа НУШ розрахована до 2030 року, отже має бути безперервною, попри невідворотні зміни Президентів, складу Верховної Ради та Кабміну.
  • Посада міністра освіти і науки передбачає наявність довгострокової стратегічної візії; розуміння тяглості й наступності процесів; готовність обстоювати конструктивні починання попередніх команд МОН 2016–2020 років.
  • Не менш важливою є також бездоганна професійна репутація кандидата / кандидатки, зокрема, неухильне дотримання принципів академічної доброчесності.
  • Очільнику/-ці міністерства необхідно володіти значним соціальним капіталом і мати великий кредит довіри професійного середовища та широкого загалу.
  • Ключовою компетентністю кандидата / кандидатки також має бути розуміння міжнародних трендів, інструментів та підходів в освіті дітей та дорослих; наявність робочих контактів із міжнародними організаціями, спроможність бути активним і впливовим гравцем на глобальних форумах, міжміністерських зустрічах і перемовинах.
  • Важливими є його / її здатність до лідерства, довіра фахових спільнот і спроможність вести паритетний діалог із міжнародними партнерами, розуміти рівень їхніх вимог і очікувань, підтримувати та розширювати простір довіри до України та національних органів влади.
Фото: billiondigital/Depositphotos

"За словами Президента України Володимира Зеленського, в Україні існує кадровий голод, саме тому вкрай складно знайти компетентну особу на посаду Міністра освіти і науки України.

Проте, навіть проведений освітянами в соцмережах флешмоб із самовисуванням на пост міністра освіти і науки України засвідчив: у країні є гідні кандидати/-ки на цей високий пост", - йдеться у листі.

Також у ньому повідомляють, що серед низки кандидатів/-ок на посаду міністра освіти та науки були ті, які відповідають необхідним професійним вимогам, зокрема:

  • заступниця директора з наукової роботи Інституту математики Національної академії наук України Олександра Антонюк,
  • ректор Київського університету ім. Бориса Гринченка Віктор Огнев’юк,
  • директорка Київського ліцею бізнесу Людмила Паращенко.

"Яка б кандидатура не була обрана, ми вимагаємо, аби ця особа була бездоганною з огляду академічної доброчесності і користувалася незаперечним авторитетом в освітянському середовищі, причетному до здійснення реформ.

Очікуємо діалогу зі сторони Уряду і Парламенту, а головне – відповідального ставлення до такої важливої сфери життя, як освіта і формування людського капіталу", - додають у листі.

Звернення можна підписати за посиланням.

Нагадаємо, раніше Комітет Верховної ради з питань освіти науки та інновацій на своєму засіданні 3 червня мав розглянути прізвища кандидатів на посаду міністра освіти та науки України.

Одним із можливих кандидатів був Сергій Шкарлет.

Його рекомендували ректори університетів під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

Сергій Шкарлет відомий тим, що балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів.

Член наглядової ради Укрзалізниці Сергій Лещенко повідомляв, що фракція "Слуги народу" планує обговорити кандидатуру доктора фізико-математичних наук Олександри Антонюк.

Наразі обов'язки міністра освіти та науки виконує Любомира Мандзій.

Раніше на співбесіді в Офісі президента щодо посади міністра освіти і науки була народна депутатка від партії "Слуга Народу" Юлія Гришина та президент Національної академії педнаук Василь Кремень.

Проте Василь Кремень заперечив плани очолити МОН, а Юлія Гришина ніяк не прокоментувала цю інформацію.

Вас також може зацікавити:

Хто очолить МОН? Лещенко розповідає, кого обговорює фракція "Слуги народу"

Чи скасовуватимуть наукові ступені плагіаторам заднім числом – заступник МОН

У МОН розповіли, чи планують скасовувати ЗНО-2020

Не Шкарлетом єдиним: з'явилась нова кандидатура на посаду глави МОН

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні